Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večera južnoameričkih vinarija u Dobrim vinima bila je prepuna. Scena se budi

juzna-amerika

Zagrebačka restoranska i vinska publika definitivno se probudila (ili je, poslije krize, napokon počela više trošiti), U utorak je na Lady Chefs Night u Dubravkinom putu bilo šezdesetak gostiju. Iduće večeri, na predstavljanju nekoliko južnoameričkih vinarija u Dobrim vinima, okupilo se također šezdeset ljudi: oba su restorana bila posve popunjena, i to u večerima kad su se igrale uzvratne polufinalne utakmice Lige prvaka, (kada se, dakle, ne bi trebalo masovnije izlaziti) što samo pokazuje da pametni sadržaji mobiliziraju potrošače.

Osobito je zanimljivo kako je riječ o trećoj ili četvrtoj večeri zaredom za koju se u Dobrim vinima tražila rezervacija više: čini se da gosti sve više prepoznaju kako Wine Spectatorov Award of Excellence na ulazu u taj vinski bar u Green Goldu poseduje vrijednost znatno višu od simbolične. Među šest vina što smo ih sinoć kušali (torrontes, chardonnay, dva malbeca, carmenere, syrah), osobitu je pozornost privukao Syrah vinarije Cono Sur iz linije 20 Barrells.

Čileanska vina okreću se europskim vrijednostima

Cono Sur je velika podružnica najvažnije čileanske vinarije Concha y Toro, ali golemi opseg operacija u Cono Suru (radi se o drugom najvećem čileanskom izvozniku: samo se crnog pinota proizvodi više od pola milijuna litara godišnje), nikada nije kompromitirao kvalitetu. Primjerice, Decanter je u ovogodišnjem pregledu najboljih čileanskih bijelih vina Cono Sur sauvignon blanc, baš s etiketom 20 Barrels, istaknuo kao novi standard za južnoameričke sauvignone. Syrah 20 Barrels iz 2013. elegantno je i baršunasto vino, sa suzdržanim mirisima tamnog voća, s ponešto kože i cedrovine, i s distinktivnom nijansom crnog papra. Radi se o hedonističkom, ali modernom syrahu koji, kao i mnoga druga današnja čileanska vina, više ne podsjeća na džemaste voćne bombe iz devedesetih godina. Naprotiv, sve je više dokaza da se čileanska vinska industrija, barem u srednjem i više rangu cijena, definitivno okreće europskim vrijednostima. Syrah 20 Barrels visokim je stilom zaključio instruktivnu južnoameričku vinsku večeru u Dobrim vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.