Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Dubravkinom putu održava se Lady Chefs Night, prva večera posvećena ženskoj gastronomiji

lady-chefs

U utorak 3. svibnja u zagrebačkom restoranu Dubravkin put kuhat će isključivo kuharice. Riječ je o prvoj večeri visoke gastronomije u Hrvatskoj koja je posvećena ženama chefovima. Domaće je kulinarstvo prema ženama bilo još okrutnije od svjetskog. Premda kuhanje u ozbiljnim restoranima jest, ali doslovno, jednako teško kao i rad u rudniku, na svjetskoj su se sceni kao nesporni autoriteti ukusa i tehnike, unatrag nekoliko desetljeća uspjele nametnuti Anne-Sophie Pic, Hélène Darroze, Alice Waters i mnoge druge izvrsne kuharice, poput Dominique Crenn, o kojoj smo ovih dana pisali u povodu odluke The Restaurantova i San Pellegrinova žirija, da gospođu Crenn proglasi ženskim chefom godine. U Hrvatskoj, nažalost, dame chefovi nisu imale osobite šanse za afirmaciju. Početkom dvijetisućitih našom su restoranskom scenom doduše zagospodarile Sonja Perić i Daniela Kramarić, no one nikada nisu bile kuharice, nego ideologinje Valsabbiona i Plavog podruma.

lady chefs night1

Zatim je Ana Ugarković postala nacionalna gastronomska zvijezda, no to se dogodilo zahvaljujući televiziji, prije nego što je gospođica Ugarković otvorila svoj restoran u zagrebačkoj Vlaškoj ulici. Zadnjih godina hrvatskim medijima dominiraju Ana Grgić, žiristica Masterchefa, te briljantna slastičarka Petra Jelenić. No, niti jedna hrvatska kuharica, osim gospođe Jelenić, još nije stekla cjelovito i nesporno profesionalno i javno priznanje. Stoga je večera u Dubravkinu putu zaista jedinstven, prekretnički događaj, koji bi trebao pokazati da žensko kuhanje u Hrvatskoj ne zaostaje za muškim. Uostalom, Priska Thuring, glavna kuharica Dubravkina puta, u ovom je trenutku sasvim sigurno najuzbudljiviji chef u Zagrebu.

Večera u Dubravkinom putu počinje s roza lubinom Bračanke Magdalene SenjkovićSlijede ravioli od kozlića Ane Ugarković, pa file lista s čičokama i bademimašto ga priprema ekstremno talentirana istarska kuharica Marina Gaši. Gosti će zatim kušati teleću roladu s divljim šparogama i telećim brizlama, iz repertoara gospođe Thuring, da bi prva Lady Chef s Night završila sladoledom od mladog graška i pistacija, što ga priprema Petra Jelenić.

Lady Chefs Night u Dubravkinu putu već sada konkurira za zagrebački gastronomski događaj godine. Hrvatska nikada nije imala toliko talentiranih i ambicioznih kuharica, kao što ima danas. Krajnje je vrijeme da domaća restoranska publika prepozna talent i znanje ženskih chefova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.