Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mineralna večer Willija Bründlmayera u Dobrim vinima

brundlmayer

Thomas Klinger sjajan je momak. Ovaj bivši roker, koji je izgradio autoritativni renome u vinskom biznisu dok je sedam godina radio za Austrijsku marketinšku vinsku agenciju, zadnjih godina putuje svijetom i predstavlja buteljke Willija Bründlmayera, najvažnijeg kamptalskog i austrijskog proizvođača suhih vina. 

Prije večere u Dobrim vinima, Klinger je vodio kušanje novijeg Bründlmayerova portfolija za grupu novinara: grüner veltliner Alte Reben (stare loze) iz 2014. godine ostavio je uvjerljivo najsnažniji dojam, ne računajući, naravno, kompleksni, i zaista eterični grüner veltliner Lamm s oznakom auslese: radi se o posve neobičnom desertnom vinu, koje se doima kao kupaža suhog veltlinca s grožđem punim botritisa.

brundlmayer

Willi Bründlmayer

Na večeri u uobičajeno dobro ispunjenom restoranu, gosti su prvo mogli kušati Bründlmayerov pjenušac napravljen od pinota, st.laurenta i zweigelta, pa jedan laganiji veltlinac, pa izvrsni Alte Reben, pa zatim rizling Terassen iz 2015. godine, koji se prodavao za prilično smiješnih 79 kuna bo boci.

brundlymayer vinogradi

Bründlmayerovi vinogradi u Kamptalu

Kupili smo sanduk, jer se radi o valjda najboljoj vrijednosti za novac, za bilo koji dobar rizling koji se može kupiti u Hrvatskoj (cijena od 79 kuna vrijedila je samo za Bründlmayerovu večeru; no i u redovitoj prodaji to vino košta manje od sto kuna, što je i dalje jednako ili malo niže nego u Austriji). Večera je završila opojnim i erotičnim Lammom.

Bründlmayerova vina pijemo već petnaestak godina: radi se o jednom od sasvim rijetkih austrijskih vinara, koji su ujedinili voćnost i svježinu, eleganciju i suzdržano bogatstvo, te zaista naglašenu mineralnost.

brundlmayer vina

Kušanje dijela portfolia vinarije Bründlmayer vodio je direktor prodaje Thomas Klinger (na glavnoj slici)

Kušanje i večera u Dobrim vinima pretvorili su se u ozbiljnu i korisnu  demonstraciju važnosti mineralnih elemenata u rizlingu i grüner veltlineru, bilo da je riječ o temeljnim buteljkama,ili o krajnje kompleksnim vinima, poput Lamma u auslese izdanju (auslese je, tehnički govoreći, predikat viši od kasne berbe, spätlese). Sjajno je što je Zagreb napokon dobio mjesto gdje se redovito i kompetentno prezentiraju neka od najrelevantnijih svjetskih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.