Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MEX CANTINA Dakle, već dugo nismo toliko uživali u recenzentskom ručku

mex-cantina-glavna

Zbog kvalitete mesa, prezentacije jela te zaista rijetkog osjećaja da restoran iskreno želi biti dobar prema gostima, Mex Cantina je jedna od važnijih  zagrebačkih ugostiteljskih institucija

Mex Cantina proradila je 1998. godine, otprilike u isto vrijeme kad je izašao prvi broj Jutarnjeg lista, i koji mjesec prije nego što je nogometna reprezentacija osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Mex Cantina dočekala je svoju punoljetnost u relativno dobroj formi: ove je veljače na Valentinovo bila prepuna, a navečer je, katkad, i dalje teško parkirati u velikom dvorištu preko puta skretanja za Prisavlje. U Mex Cantini jedemo od njenih prvih dana.

Znamo koliko se vlasnik trudio imati najbolje bifteke u Zagrebu, u vrijeme dok se još nije raspravljalo o razlikama između simentalki i black angusa; sjećamo se kako prvih godina nikako nije uspio riješiti pitanje dobrih tortilja koje se danas, srećom, uopće više ne postavlja; pamtimo kako je Mex Cantina postala, a danas i ostala, jedini zagrebački restoran gdje se guacamole radi svjež, gotovo pred gostima . I naravno, margarite su uvijek bile izvrsne.

sala

Današnja verzija Mex Cantine nudi niz klasičnih jela poput fajitasa, steakova, burritosa ili flutosa, pa nešto po nama nepotrebnih ribljih recepata poput paelle, pa desetak predjela od kojih neka zaista asociraju na ono što možete jesti u solidnim restoranima u Meksiku, te ponešto egzotičnih tanjura poput musake s kaktusom. Ručak ili večera u Mex Cantini počinju čipsom od kukuruza, guacamoleom i cremom s vlascem. Ovoga je utorka avokado bio zaista uzoran.

Zatim smo naručili pohani jalapeño punjen sirom, koji je imao fenomenalnu teksturu, optimalnu slanost i razbuđujuću, ali nipošto preoštru ljutinu. Poslije su na stol došle fajite s ramstekom, i s jako puno jako svježeg i hrskavog povrća: same tortilje bile su propisno ugrijane, nježne i meke.

Musaka od teletine, neobična kombinacija južnoeuropske kulinarike i ponekih meksičkih sastojaka, jednako je slasna kao i prije desetak godina: možda ne bi škodilo ako bi se osvježila s nešto svježeg korijandera i čilija.

DSC02479

Polovicu glavnih jela morali smo ostaviti jer su porcije, baš kao nekad, definitivno preobilne. I zaista, dugo nismo toliko uživali u recenzentskom ručku kao ovog utorka u Mex Cantini.

fajitasJPG

Mex Cantina ne može dobiti puno bolju ocjenu jer se, vrlo osviješteno, ne bavi gastronomijom. Ali, kvaliteta mesnih sastojaka, prezentacija složenijih jela poput fajitasa, te zaista rijedak osjećaj da restoran iskreno želi biti dobar prema svojim gostima (pa spremno priznaje greške koje se povremeno dešavaju), čine Mex Cantinu jednom od važnijih zagrebačkih ugostiteljskih institucija. Ručak od nekoliko milijuna kalorija i buteljku izvrsnog beljskog chardonnaya iz 2011.godine, platili smo 470 kuna.

MEX CANTINA
Savska 154 Zagreb

OCJENA +3/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Mex Cantinu, možete pogledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.