Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je briljantni Šveđanin pobijedio u najtežem natjecanju sommeliera ikad u Argentini

sommeliersko-prvenstvo-svijeta-2016-daniela-kramaric

U organizaciji Argentinske udruge sommeliera i Svjetske udruge sommeliera ASI u Mendozi,  Argentini,  od 15. do 20. travnja održano je Svjetsko prvenstvo sommeliera 2016. Natjecao se 61 sommelier, iz 58 zemalja svijeta, a samo natjecanje okupilo je više od 500 vinskih profesionalaca: predsjednika, delegata i novinara iz cijelog svijeta. Hrvatsku je predstavljao Filip Savić, najbolji sommelier Hrvatske 2015. iz rovinjskog hotela Monte Mulini i plasirao se u četvrtfinale. Konkurencija je doista bila žestoka. A glavno pitanje je bilo: tko će naslijediti Paola Bassa, Svjetskog prvaka iz Tokija 2013. 

arvid

Pobjednik, Šveđanin Jon Arvid Rosengren

Bilo je tu puno iznenađenja. U polufinale plasiralo se 15 sommeliera. Odlučivale su doista nijanse, ali nitko se nije usudio niti pomisliti da se Eric Zwiebel, predstavnik Velike Britanije ili genijalni Suvad Zlatić, prvak Austrije, Ambasador Šampanje i Svjetski prvak u sakeu, “naš” Austrijanac, neće plasirati. U prvoj petnaestorici apsolutno su dominirali Skandinavci.

A Latvijac, Poljak i Rus, bili su iznenađenje dana. U polufinale plasirale su se i sve 4 žene natjecateljice: Kanađanka, Argentinka, Irkinja i Finkinja.  Šveđanin Jon Arvid Rosengren, Francuskinja Julie Dupouy kao predstavnica Irske, i Francuz David Biraud ušli su u finale. I apsolutno briljirali na pozornici  Teatra de la Independencia u Mendozi. Ali samo Švedska ima svjetskog prvaka. Tridesetjednogodišnji Jon Arvid Rosengren uzeo je zlato! Fenomenalno i bez greške je kušao na slijepo na pozornici pred publikom. Jest da se finale odvijalo na kazališnim daskama, ali doista je bilo teatralno.

IMG_1093

Predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež, sommelierka Daniela Kramarić i hrvatski četvrtfinalist sommelier Filip Savić

U prvoj disciplini kandidati su imali 8 minuta za servirati bocu Moët Chandona za trojicu i jedan vrlo suhi Martini. Svaka disciplina skrivala je i mnoge zamke. Na pozornici se nalazilo čak 6 stolova s gostima. Morali su uz odabrana top vina sljubiti i odgovarajuća jela, a vidjeli su samo slajd s etiketama vina – na minutu. Uz grand cru kavu trebalo je sljubiti vino ili liker i čokoladu. Zatim je trebalo dekantirati magnum crvenog vina, da li za to uzeti jedan ili dva dekantera, ali uz to servirati i jedan Sylvaner iz Frankena. Ma svaki detalj je trebalo detaljno objasniti. U dvije i pol minute trebalo je točno reći o kojim bijelim vinima je riječ u tri čaše, i što dva vina imaju zajedničko. Tri i pol minute imali su kandidati za detaljno opisati tri crvena vina. Uslijedila su još još tri crvena vina, ali samo je trebalo  točno reći ime vina, sortu, godište, proizvođača, regiju. Trebalo je iznimno detaljno opisati čašu jednog crvenog vina i zatim nagovoriti gosta da kupi sanduk uz objašnjenje zašto bi mu se investicija isplatila. Pa je uslijdilo osam čaša sa destilatima….i njih je trebalo odgonetnuti. 

mendoza-kolaz

Dobili su i čašu s jednim pićem. Trebalo ga je odgonetnuti i učiniti da gost padne u trans od ljepote. Zatim je trebalo ispraviti vinsku kartu. Osam slajdova pojavilo se na samo na 30 sekundi. Po tri vina, ali jedno s greškom. Još nije kraj. Trebalo je odgonetnuti i tko se ili što se nalazilo na fotografijama. Riječ je o poznatim vinskim ličnostima, vinskoj arhitekturi ili bolesti loze…Na kraju je trebalo rastočiti magnum Moët Rosea u 15 čaša, pazivši na vrijeme, rastočenu količinu, razinu u čašama… Doista iznimno zahtjevno i iscrpljujuće. Irkinji je za vrijeme silnih kušanja malo pala koncentracija, ali pokazala je nevjerojatno znanje, šarm i briljantno vladanje salom. Francuz nije igrao na šarm i strast, već stručnost i znanje, a Šveđanin ih je sve dobio na koncentraciji i maestralnom kušanju na slijepo. Ne zaboravimo da sommelier dobije samo čašu vina u ruku, a cijeli vinski svijet mu je na dlanu. Pa ti pogađaj! 

Pripreme za Evropsko prvenstvo u Beču u svibnju 2017. već su počele. Sommelieri treniraju teoriju, servis i slijepa kušanja minimalno 4 sata dnevno, apsolutno svakodnevno. Tri mjeseca pred nastup čak i 6 sati dnevno. Uz nekoliko trenera i ozbiljne sponzore. Možda Skandinavci nemaju vinograde, ali snažno i stabilno vinsko tržište diglo ih je u, do pred desetak godina, doista nezamislive vinske visine. Apsolutno zasluženo. Živjeli!

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.