Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I Best Sommelier of the World je…U nikad težem natjecanju dominirali su Šveđanin i tri žene

arvid

Šveđanin Arvid Rosengren proglašen je najboljim sommelierom na svijetu na natjecanju Best Sommelier of the World koje se ove godine održavalo u Mendozi u Argentini. Best Sommelier of the World je najjače i najstarije ovakvo natjecanje na svijetu, olimpijada te profesije. Većina sommeliera se za njega se priprema po 5 ili 6 godina. Natjecanje se održava svake tri godine. Cijenu pobjede Decanter opisuje kao “bezbroj neprospavanih noći, tisuće dolara investicije u rijetke boce i nula društvenog života”.

Citira japanskog sommeliera, polufinalista Hiroshija Ishidu koji je zadnjih nekoliko mjeseci prije natjecanja ostavio ženu i djecu i “otišao u čistilište finalnih priprema”. Ove godine na natjecanje je došao rekordni broj natjecatelja, njih 61, Argentinsko udruženje sommeliera u organizaciju je uložilo više od 700.000 dolara. Hrvatsku je na natjecanju predstavljao državni prvak 2015. Filip Savić, sommelier Monte Mulinija.

Rosenberg je bio potpuno ushićen svojim uspjehom.  “Ja sanjam”, izjavio je nakon proglašenja, “Na poslu nosim košulju i tenisice, puštamo glavni hiphop i pijemo stara vina”. Bio je to njegov komentar na restoran Charlie Bird u SoHou, jednom od trenutno najpopularnijih restorana u New Yorku, gdje Rosenberg radi kao sommelier zadnje dvije godine. 

Propozicije natjecanja su ekstremne, sommelieri rješavanju pismeni test znanja s izuzetno teškim pitanjima, analiziraju vinske liste, moraju proći blind tasting gotovo 1000 vina i posluživanje gostiju s niz neočekivanih situacija i zahtjeva pred 23 suca i publikom. Redoslijed i vrste zadataka mijenjaju se na svakom natjecanju i ne znaju se unaprijed.

Ove godine četvrt finale počelo je blind tastingom dva vina i četiri žestoka pića, teorijskim pismenim ispitom i posluživanjem gostiju. Zamka u praktičnom dijelu bila je mrljica ja jednoj od čaša za šampanjac koju su sommelieri trebali primijetiti, među pitanjima na pismenom testu tražilo se precizno nabrajanje svih apelacija u Belgiji i popisivanje njemačkih vinskih regija obrnutim redom. 

U polufinale je ušlo ovih 15 sommeliera:

Christian Jacobson – Danska

Heidi Makinen – Finska

Henrik Dalh Johansen – Norveška

Raimonds Tomsons – Latvija

Robert Andersson – Švedska

Arvid Rosengren – Švedska

Hiroshi Ishida – Japan

David Biraud – Francuska

Paz Levinson – Argentina

Satoru Mori – Japan

Elyse Lambert – Kanada

Piotr Pietras – Poljska

Rassavkin Alexander – Rusija

Gareth Ferreira – Južnoafrička Republika

Julie Dupouy – Irska

Polufinale se sastojalo od 10 zadataka, ponovnim pismenim testom, blind tasting vina i žestokih alkoholnih pića, prijedloga restoranske vinske karte, sparivanjem hrane i vina i posluživanja zahtjevnih gostiju. Ovo posljednje dosad je uključivalo situacije poput onih u kojima su gosti uz cijelu večeru htjeli piti samo piva, zahtjeve za preporukama koktela, određenih vrsta šampanjaca uz teško sparivu hranu i sl. Taj najnapetiji dio natjecanja sommelieri prolaze već umorni i moraju pokazati impresivnu fokusiranost. Polufinalisti zadržavaju 50 posto bodova iz četvrtfinala.

Prije finalnog natjecanja i proglašenja pobjednika u utorak, proglašava se dan odmora. Finalno natjecanje održano je pred 500 ljudi i kamerama u Teatro Independencia u centru Mendoze.

U žiriju je bio pobjednik Best Sommelier of the World 2010. Gerard Basset,  supredsjednik Decanterove svjetske nagrade.   Dvojica finalista, izvještava Decanter, od početka su bili favoriti – Arvid Rosengren i David Biraud. Rosenberg i Biraud posluživali su goste koji su tražili dry martini i tri čaše šampanjca, koji nije bio rashlađen.

Obojica su ponudili dobre alternative. Slijedila su sparivanja, kušanja na slijepo, spajanje vinskih lista s menijima, uočavanje grešaka u vinskim listama i uvjeravanje gostiju da kupe nekoliko sanduka skupog vina. Biraud je već bio u finalu i komentirao je kako je ove godine bilo puno novih zadataka. “Najteži zadatak ne podleći pritisku,” izjavio je.

natjecatelji

Hrvatsku je predstavljao sommelier Filip Savić iz Monte Mulinija

On i Rosenberg zatim su morali prepoznati što je na slikama koje su se na ekranu prikazivale po 15 sekundi, poput fotografije kolumnista Decantera Kineza Li Demeia, vinarije Almaviva ili filoksere. Na kraju su morali isprazniti magnum šampanjca točeći ga u 15 čaša, u identičnim količinama iz jednog pokušaja.Bio je to, pišu novinari koji su pratili natjecanje, najnapetii trenutak, u dvorani se sedam minuta nije čuo ni šum, a napetost se mogla rezati. Konačni zbroj bodova za sudačkim stolom najavili su taktovi tanga.

Zatim su na pozornicu donijeli trofej, graviranu bocu šampanjca i Shinya Tasaki je proglasio Rosenbergovu pobjedu. Druga je bila Dupouy, Biraud je osvojio treće mjesto, Paz Levinson četvrto, a Elyse Lambert peto. Tri žene u samom vrhu. Hrvatska sommelierka Daniela Kramarić bila je polufinalistica ovog natjecanja u Ateni 2004. godine i to je do danas najbolji hrvatski plasman svih vremena.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.