Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Henkell kreće u preuzimanje Freixeneta, ali dio obitelji Ferrer priprema obranu

freixenet-etiketa

Najveći španjolski proizvođač pjenušaca Freixenet dobio je služebenu ponudu za preuzimanje. Vijest je objavio Reuters pozivajući se na izvore bliske kompaniji, ali bez detalja o potencijalnom kupcu. Prema onome što se događa od početka travnja, izvjesno je da je ponuda stigla iz njemačke korporacije Henkell. Španjolski mediji tada su objavili da je Henkell za kontrolni paket u Freixenetu ponudio 300 milijuna eura, na procijenjenu vrijednost kompanije od 500 milijuna eura. Glasnogovornik Henkella potvrdio je da su u pregovorima o mogućoj suradnji s Freixenetom, ali nije htio otkriti detalje. Freixenet zasad o svemu šuti.

Henkell, kompanija u sastavu njemačke prehrambene grupacije Dr. Oetker, ima jak portfelj sektova, među kojima su Henkell Trocken, najpoznatiji i najprodavaniji njemački pjenušac u svijetu, zatim Fürst von Metternich, Deinhard, Kupferberg GoldSöhnlein Brillant, uz nekoliko regionalnih brendova poput Berliner Sekt Lutter & Wegnera, organskog Carstensa ili Menger-Kruga. Henkell želi pokriti sve segmente tržišta pjenušaca i to čini kroz partnerstva u maloprodaji i restoranima. Godinama pokušavaju pojačati prisutnost na tržištu cava. U Španjolskoj su prisutni vlasništvom u Cavas Hillu koji su 2012. kupili nakon stečaja Nueva Rumasa. S Freixenetom surađuju u globalnoj prodaji.

Obitelj Ferrer

Freixenet je katalonska privatna kompanija osnovana 1861. i proizvođač cava od 1914. Imaju 18 vinarija na tri kontinenta i neke od najjačih brendova u vinskom biznisu, poput Carta Nevade i Cordon Negra. Od 50-tih godina su svjetski lider u prodaji pjenušaca i najveći španjolski proizvođač vina. Kompanija je u vlasništvu tri ogranka osnivačke obitelji Ferrer, Noguersa, Boneta i Hevia. Počasni predsjednik kompanije José Ferrer Sala sa četvero djece drži 42 posto udjela, braća Hevia Ferrer imaju 29 posto, a Bonet Ferreri kontroliraju preostalih 29 posto. Predstavnici tih triju ogranaka vode Freixenet,  izvršni direktor je José Luis Bonet Ferrer, koji je i predsjednik Španjolske gospodarske komore, a uz njega su Enrique Hevia FerrerEudaldo Bonet Ferrer. 

Freixenet je ostao u obiteljskom vlasništvu jer ogranak koji kontrolira 42 posto odbija prodati, a tako će, prema pisanju španjolskih medija, biti u ovom slučaju. Navodno pripremaju obranu od preuzimanja i kontraponude za ogranke Bonet i Hevias. Pedro i José María Ferrer Sala pregovaraju s Banco Santander o kreditu od 120 milijuna eura, piše La Vanguardia.

Boneti su već pristali prodati Henkellu svojih 29 posto, a Hevias polovicu svog udjela, 14,5 posto. Henkell ne želi ulaziti u Freixenet bez minimalno 50 posto udjela. Idući Ferrer na čelu kompanije bit će Enrique Hevia Ferrer i od njega se očekuje razrješenje ove situacije. Henkell je u pregovorima kao adute, navodno, istaknuo svoju globalnu  distribucijsku mrežu, financijsku stabilnost koju Freixenet trenutno nema i činjenicu da je Dr. Oetker također obiteljska kompanija i kao takva ima filozofiju dugoročnog razvoja poput Freixeneta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.