Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MALVAZIJA 2015. Moreno Coronica ponovo u najboljem izdanju

coronica-glavna-001

Poslije katastrofalne berbe 2014., u kojoj je ipak uspio proizvesti jednu od pitkijih malvazija, Moreno Coronica vratio se u velikom stilu. Moreno Coronica, vinogradar iz zapadnoistarskog sela Koreniki, bivši izronitelj prstaca (dok je to još bilo zakonito), i član lokalnog orkestra limene glazbe, jedan je od definitora stilova malvazije i terana u Istri. 

Prije mnogo, mnogo godina Nino Dusper tvrdio je kako je Coronicina malvazija uvjerljivo najbolje istarsko bijelo vino. Prije tri godine, na kušanju čitavog niza malvazija u tvornici Georgea Riedela na austrijsko-njemačkoj granici, sam je stari gospodin Riedel ocijenio Coronicinu malvaziju idealnim protipom mlade istarske malvazije, za koju je Riedel dizajnirao posebnu čašu.

“Ovo je vino lagano slano i veličanstveno mineralno, Vaši vinogradi smješteni su vjerojatno blizu mora? “, pitao je tog popodneva Riedel Coronicu. I zaista, mineralnost, slanost, svježina i kompleksnost bouqueta glavne su značajke Coronicina stila, kada je riječ o bijelim vinima. U velikim berbama, poput lanjske, tim se osobinama dodaju i punoća tijela, kao i duljina okusa.

moreno coronica malvazija.001

Coronicina malvazija iz 2015. godine na nosu je prvo cvjetna, bagremasta, zatim zelena, pa potom gotovo bademasta. Nakon desetak minuta u čaši , osjećaju se još vinogradarske breskve i marelice. Na okusu je vino ostalo slano, mineralno i vrlo svježe, ali zaokruženije nego u većini prethodnih berbi. Posjeduje sasvim lagani element kremastosti, što je neobično za Coronicina mlada vina. Okus traje oko 45 sekundi, što je, također, zaista rijetko za mlada , svježa i suha bijela vina. Coronicina lanjska malvazija ubraja se, definitivno, među šampione berbe 2015.

Gastro preporuka: kamenice i šparoge, dagnje i jakovske kapice, srdelice i gavuni, sirovi škampi, kao i sve moguće bijele ribe: od podcijenjeog oslića, do precijenjenog šanpjera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.