Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najskuplji viski na svijetu je irski single-malt punjen prije više od 100 godina

viski

Lovac na rijetke boce Willie Murphy otkrio je bocu viskija staru više od 100 godina i postavio gornju granicu cijene tog genijalnog pića – 15.000 eura s koliko će 6. travnja početi njezina prodaja na aukciji u Dublinu. Irski viski, jedan od najstarijih poznatih single-malt viskija, punjen je u destileriji Nun’s Island iz Galwaya, za izvjesnog kapetana RE Palmera. Proizvela ga je destilerija Allman’s Bandon iz West Corka.

U prospektima aukcijske kuće Adam’s piše da je boca imala ulogu u političkoj povijesti Irske. Vlasnik destilerije Allman’s bio je član parlamenta, zastupnik liberala, i sudjelovao je u borbama za neovisnost zemlje. Allman’s je osnovan 1886. i prva je koja je iz Cadiza u Andaluziji uvozila bačve u kojima je se radio sherry i počela odležavati viski u njima, što je danas dosta raširena praksa. Allman’s nije preživio ekonomske krize i Prvi svjetski rat, prodan je 1939. Ostala je povijest u boci.

allman

Radnici dovoze ječam u destileriju Allman’s Bandon

Najskuplji single-malt svih vremena dosad je bio je Macallan Imperiale “M” u golemom kristalnom dekanteru od šest litara, prodan prije dvije godine u Sotheby’su u Hong Kongu za 628.205 dolara. No najveći dio te cijene zapravo je postigla boca. Četrdeset ručno puhanih dekantera razbijeno je zbog sitnih nepravilnosti prije nego je odabran savršeni, nazvan po rimskom caru Konstantinu.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.