Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li Marina Gaši nova velika gastro zvijezda? Ne još, ali bi mogla postati….

gasi-bouillabaisse3

Sve što smo u nedjelju 13. ožujka večerali kod Marine Gaši u njezinu restoranu Marina u Novigradu, bilo je dobro do jako dobro. Kozice pohane u palenti fino su se slagale sa svježinom naribanih tikvica, načelo suprotstavljenih tekstura još je snažnije došlo do izražaja na idućem tanjuru, u kojem su se uspješno konfrontirali mekani rezanci sipe s vrlo hrskavim komoračem. Sljedeće je jelo ponudilo snažan kontrast okusa: slatka jakovska kapica servirana je na mousseu od kamenica i dagnji, obilježenom vrlo pikantnim začinima za curry…

Uslijedio je bouillabaisse prepun ribe i morskih plodova, gust, opojan, snažan i prilično neobičan. Gospođa Gaši, naime, u ovom je klasičnom marsejskom receptu umjesto šafrana koristila kurkumu. Bouillabaisse je u svakom slučaju bio jelo večeri. Rižoto sa škampima skuhan je klasično i bez ijedne zamjerke, dok su rolice od lista plivale u ponešto preteškom i pregustom umaku: k tome, bile su opterećene nedovoljno mariniranim lukom iz kojeg je izbijao donekle sirovi okus.

gasi jakovska kapica

Sve što smo pojeli bilo je, očigledno, vrlo dobro (osim nekoliko zamjerki listu) ali, nažalost, ništa nije pjevalo; ništa nije imalo onu dodatnu dimenziju koja vas ostavlja zapanjenima, uzbuđenima, veselima, i zbog koje su gosti voljni plaćati velike račune u vrhunskim restoranima.

Marina Gaši talentirana je kuharica u najboljim godinama (rane tridesete). Ona strastveno voli hranu, profesionalno je ambiciozna i želi učiti. Restoran Marina jedan je od sasvim rijetkih lokala u Istri gdje se kuha ozbiljno i elaborirano, što iznimno poštujemo i zbog čega smo Marini dodijelili visoku ocjenu. Međutim, da bi se Marina Gaši od dobre kuharice pretvorila u spektakularnu ili barem iznimnu, ona još mora puno raditi, i na konceptimai na tehnikama.

gasi sipa

Bilo bi korisno kada bi našla vremena da jedno mjesec dana provede radeći u nekom od zaista vodećih svjetskih restorana (tu mislimo samo na one s dvije ili tri Michelinove zvjezdice), kao što je Manov chef Hrvoje Kroflin prošloga ljeta mjesec dana stažirao u londonskom Ledburyu. Bilo bi izvrsno da počne pohađati neku od najcjenjenijih svjetskih gastronomskih institucija poput CIA-e.

gasi bouillabaise2

Marina Gaši posjeduje potencijal da postane autentična nacionalna kuharska zvijezda, a njen bi se restoran mogao pretvoriti u jedan od najboljih u Istri i u Hrvatskoj (okej, budimo realni, konkurencija nije osobito jaka). Zasad imamo dojam da je prešla tek pola puta do stvarnog chefovskog uspjeha, te da bi trebala ubrzano krenuti naprijed.

gasi kozice

Marinina vinska lista je korektna, sa svim važnijim lokalnim vinima, s uobičajenom selekcijom iz Goriških Brda (Marjan Simčič i Aleš Kristančič) te s istaknutim gravnerijancima poput Podveršiča i Radikona. Mi smo, pak, bili neobično sretni što smo naletjeli na Leflaiveov Mersault iz 2011. za 280 kuna. Ljubaznom smo konobaru pokazali da to isto vino na Wine Searcheru, koji objavljuje maloprodajne a ne restoranske cijene vina, košta prosječno 302 kune. Nažalost, popili smo posljednju buteljku.

MARINA
Ul. Sv. Antona 38, Novigrad

OCJENA 4/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Marinu, možete progledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.