Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobra vina su upravo dobila nagradu Award of Excellence Wine Spectatora

restoran

“Evo, baš čekam da nam stigne ovogodišnja plaketa Wine Spectatora,” zadovoljno se smješkao Damir Horvat, jedan od  utemeljitelja i direktor Dobrih vina. Njegov se lokal jedini u Hrvatskoj može pohvaliti preporukom najtiražnijeg svjetskog vinskog magazina. Uredništvo Wine Spectatora koji prodaje više od milijun primjeraka po izdanju, prije mnogo godina utemeljilo je Award of Excellence, nagradu izvrsnosti kojom jamči da restorani i barovi koji na vratima imaju njihovu oznaku, imaju zaista vrhunske vinske liste.  

U Sjedinjenim Državama većina vodećih restorana ima jednu od tri razine te nagrade Wine Spectatora, u našoj relativnoj blizini njima mogu pohvaliti primjerice bečki Palais Coburg ili firentinska Enoteca Pinchiorri. U Hrvatskoj, samo Dobra vina i to četvrti put zaredom dobivaju Award of Excellence.

Što i nije neobično, jer u restoranu nude 480 različitih etiketa vina od kojih je  sedamdesetak dostupno na enomatima. U vinoteci smještenoj odmah uz restoran prodaju oko 1200 vina, mnoga po cijenama iz samoposluživanja. Želite li u restoranu piti neko od vina iz trgovine, platit ćete minimalni corkage (naknadu za otvaranje boce), što znači da ćete vino dobiti po cijeni ne bitno višoj od maloprodajne.

Dobra vina u perfektnoj su poziciji da osvajaju Award of Excellence i slična priznanja jer sami uvoze neka vrlo prestižna svjetska vina, poput burgundskog Louis Jadota, jedne od vodećih tvrtki iz te eluzivne i skupe regije.

Jadotova je vina u Hrvatsku prije više od 20 godina prvi bio doveo Ninoslav Dusper,  Još se sjećamo fantastičnog Puligny Montracheta Champ Gain iz 1988., ali početkom 2000-tih  ta su vina nestala s našeg tržišta. Prije tri godine Horvat je uvezao široki spektar Jadotovih boca, od bazičnih bijelih i crnih burgundaca, preko raznih Mersaulta, Pulignya, Gevrey Chambertina, Pommarda  i Chassagnea pa sve do senzacionalnog Corton Charlemagnea iz 2009., vjerojatno najboljeg bijelog vina koje se  može kupiti u hrvatskim trgovinama. Sva se Jadotova vina prodaju po jednakim cijenama kao u inozemstvu.

Dobra vina, nadalje, uvoze portfolio alzaške vinarije Zindt Humbercht koju načelno smatraju jednom od tri najvažnije u toj regiji i prva se na svijetu počela  baviti biodinamičkim vinogradarstvom  i vinarstvom. Kupcima vina koji još nisu upoznali vrhunska alzaška vina, Zindt Humbrechtovi sivi pinoti i rizlinzi zaista mijenaju sliku o tim sortama. 

Villa Maria, u većinskom vlasništvu Hrvata Georgea Fistonicha glavni je novozelandski adut Dobrih vina, posebno zbog njihovih single vineyard sauvignona, dok je nedavno uvezena Felsina nedvojbeno jedna od klasičnih vinarija iz Chiantija. Naposljetku, Dobra vina uvoze i niz portugalskih vina, od jeftinog i osvježavajućeg  vinha verde koje za 49 kuna daje fantastičnu vrijednost za novac, do impresivnih Van Zellers crnih vina iz doline Duora.

ws nagrade.001

Dobra vina imaju moćnu uvoznu ponudu u kojoj uskoro najavljuju i klasika sjeverne Italije Livija Fellugu, a njihov je izbor narančastih vina najtemeljitiji u Hrvatskoj, imaju sve od Gravnera i Podveršiča do Radikona i La Castellade. Ipak Wine Spectator u obrazloženju nagrade Award of Excellence piše da su im je dodijelili zbog  opsežne selekcije hrvatskih vina.

Logično, jer su na vinskoj karti i u vinoteci Dobrih vina apsolutno svi relevantni hrvatski vinari. Damir Horvat je poslovni čovjek kojega je domaća  vinska scena bolje upoznala kada je prije petnaestak godina radio u upravi Bille, koja se tada tek etablirala u Hrvatskoj. Tada su se na njezinim policama mogla naći neka zaista svjetski vrijedna vina, poput Fevreovih chablisa.

Projekt Dobrih vina Horvat je pokrenuo krajem 2010. a restoran, bar i vinoteka u Green Goldu otvoreni su 2012. Restoran, koji na meniju ima brancina s rižotom od boba, saltimboccu s njokima i druga jela onoga što bismo kolokvijalno nazvali mediteranskom modernom kuhinjom, kao i sva druga mjesta u Green Goldu dosta je pun za vrijeme ručka jer dolaze ljudi iz okolnih ureda. Srijedom navečer pretvara se u promotivni prostor za ugledne domaće i strane vinarije. 

Ove srijede 9. ožujka u Dobrim vinima gostuje vinarija Rizman, poznata po jednom od najboljih domaćih tribidraga, najvažnije hrvatske sorte u svijetu poznate kao zinfandel, dok se je za kraj ožujka ili travanj najavljena prezentacija s jednim od članova obitelji Felluga. “ Termin nije još točno utvrđen jer ovisi o tome kada će Fellugina vina iz 2015. biti spremna za ozbiljno kušanje”, objašnjava Horvat. Ako ne jedete u restoranu Dobrih vina, tamo možete obilaziti enomate i sami točiti vina koja vam se sviđaju, u količinama koje sami birate.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.