Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Velika berba Graševina 2011. Ultimativno hrvatsko bijelo vino

velika-berba

Velika berba Graševina 2011. prvo je vino iz nove edicije Iločkih podruma. Kako ime kaže, pojavljivat će se na tržištu samo u iznimno dobrim godištima. Iločka enologinja Vera Zima prije četiri i pol godine izdvojila je oko deset tisuća litara graševine s najboljih položaja poput famoznog Principovca i tu graševinu ostavila da odležava u podrumu znatno dulje od uobičajenog procesa zrenja. Iločki su podrumi poslali uzorke vina pojedinim sommelierima i novinarima. Dobili su dosta oduševljene reakcije pa su odlučili pokrenuti etiketu Velika berba.

Vino je napokon pušteno u distribuciju sredinom prosinca 2015. Graševina iz edicije Velika berba jedno je od najambicioznijih hrvatskih suhih bijelih vina proizvedenih u zadnjih četvrt stoljeća i mogla bi biti prekretnica na domaćoj pozornici bijelih vina. Ambicija se vidi i po cijeni. U Hrvatskoj gotovo i ne postoje ultrapremium bijela vina (barem kada je riječ o cijenama), tako da Velika berba s pet do šest puta većom cijenom od većine drugih graševina zapravo stvara novi žanr. Samo vino uistinu je izvanredno. Razmjerno kompleksan bouquet sadrži još puno primarnih aroma poput jabuke, kruške i kamilice koje se miješaju za zrelim, lagano začinskim mirisnim komponentama kao i s blagim odsjajem botritisa, iako grožđe nije bilo izloženo botritisu.

Iločki podrumi potvrdili su status jedne od vodećih vinarija u Hrvatskoj

velika-berba

Na okusu se, pak, osjete mineralnost s jedne, a med i orasi tako tipični za terroir Principovca s druge strane. Najimpresivnija je ipak tekstura. Velika berba 2011. savršeno je glatka i uljasta, kao Matoševićeva Antiqua. Zajedno s Antiquom i Tomčevim Amforama, ova graševina Iločkih podruma u najužem je krugu konkurenata za najbolje hrvatsko bijelo vino, s tim da u tom kontekstu treba spomenuti i uspješnije berbe Krajančićeva pošipa Sur Lie i poneku Kozlovićevu Santa Luciju.

Zbog kombinacije visokih kiselina i optimalne zrelosti grožđa, ova graševina može se piti još barem četiri do pet godina. Edicijom Velika berba vinarija Iločki podrumi je nakon nekoliko stotina međunarodnih i domaćih nagrada potvrdila je status jednog od najvažnijih i najboljih proizvođača bijelih vina u Hrvatskoj. A svakako najboljeg u Slavoniji i Podunavlju.

Ocjena 92-93/100   Alkohol 13 %

Gastronomska preporuka Pored uobičajenih jela koja se serviraju uz bogata i uljasta bijela vina poput peradi, svinjetine, teletine, velikih riba i rakova, Velika berba odlično se složila s gulašom od boškarina. To je već ozbiljno iznenađenje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.