Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Simone Caporale, jedan od najvažnijih barmena današnjice, sutra drži masterclass u Zagrebu

simone-caporale

Simone Caporale jedan je od najvažnijih barmena na svijetu. Uspoređujući ga s Willyjem Wonkom iz priče Charlie i tvornica čokolade, Difford’s Guide Caporaleov je rad proglasio jednim od presudnih faktora u formiranju avangardne koktelske scene nastale na valu craft koktela koji se prije desetak godina počeo širiti iz Amerike.

Simone Caporale, koji u organizaciji Zagreb Cocktail Storyja barmena Dežman mini bara Marijana Maksana sutra, u ponedjeljak 26. veljače u Zagrebu u Branimir centru drži masterlass, zajedno s barmenom Alexom Kratenom stvorio je legendarni londonski Artesian bar. Njihove fantazističke tehnike i nevjerojatne kombinacije okusa i tekstura pomakli su granice miksologije i Artesianu četiri godine zaredom donijeli titulu najboljeg bara na svijetu u izboru World’s 50 Best Bars. Obojica su međuvremenu napustili Artesian, što je dosta srušilo poziciju bara u svjetskom poretku. Caporale se posvetio konzaltingu, istraživanju i edukacijama.

https://www.facebook.com/zagrebcocktailstory/videos/1831683510183428/

Karizmatični Talijan karijeru je počeo u malom cafeu u rodnom gradu Comu. Učio je putujući i radeći po barovima, dok 2009. nije stigao u London. Caporale kaže da je došao samo s koferom i 2000 eura. Ali odlučio je ostati, jer je London smatrao stvarnom svjetskom koktelskom prijestolnicom. “Za mene je London i dalje grad u kojem se najbolje pije, to je takva kultura, ljudi su u Londonu otvoreni za nove stvari. U Artesianu baš nikad nisam osjetio da usporavamo u pristupu okusima i koktelima, a kamoli da stagniramo. Mnogi su htjeli raditi s nama, ali nisu mogli izdržati zahtjeve posla,” izjavio je u jednom intervjuu. London je lansirao Caporaleovu spektakularnu karijeru. On sam tvrdi da je za Artesianov fenomen presudna bila činjenica da taj bar nikad nisu razvijali kao poslovni projekt.. Caporale i Kratena dosljedno su proveli teoriju Jacoba Briarsa iz Bacardija, prema kojoj su barovi nematerijalni biznis, mjesta u kojima gosti ne kupuju pića, nego šansu da nakratko žive savršeni život. Caporale nikad koktelima nije pristupao znanstveno, radio je na teško uhvatljivoj granici sofisticiranih avagardnih kreacija i šarma. Smješten u otmjenom hotelu Langham, Artesian je bio elegantan bar, u koji su Caporale i Kratena uvijeli pravu mjeru provokacije i ljubaznosti. Gostu u formalnom odijelu donijeli bi ružičasti koktel s golemoj čaši s još većim suncobranom. Caporale je iz bara izbacio Justin Bieber jer se ponašao “razmaženo.” Dizajnirali su posebne čaše za koktele, šireći svoje ideje na sva područja u baru. “Tražili smo nove načine izražavanja značenja naših koktela, uvijek smo htjeli prenijeti poruku pićem,” objasnio je Caporale. Njihov posebni stil ugostiteljstva prihvaćen je kao formula uspjeha za cijelu novu generaciju barova.
Jim Meehan Atesian je opisivao kao mjesto “neobuzdanog natjecanja u tome tko će se više zabaviti. Već s vrata počinje ludi provod.” Caporale je dio male skupine barmena, među kojima je i Dušan Zarić koji je lani gostovao u Zagrebu, koji su barmensku profesiju digli na razinu na kojoj nikad ranije nije bila. Višesatne, ponekad višednevne pripreme, puno craft sastojaka, neprekidno istraživanje okusa i kombinacija, stil i prezentacija i izbacivanje tisuća vrhunskih koktela dnevno postavili su standard za današnje uspješne barove. Za sve bolju domaću barsku scenu i njezine protagoniste, izuzetno je važno da upravo u Hrvatskoj mogu izravno učiti od najvećih imena. Nadamo se da će ovakvih masterclassova biti sve više.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.