Ovaj australski kafić muškarcima naplaćuje 18 posto više nego ženama

Burne rasprave o politici veganskog cafea Handsome Her iz Melbournea proširile su se daleko izvan Australije. Ovaj kafić muškarcima na sve naplaćuje 18 posto skuplje cijene nego ženama. To zovu “porezom na muškost”, kojim žele osvijestiti nepravdu razlika u plaćama muškaraca i žena u Australiji, koja iznosi upravo 18 posto. Vlasnica Alex O’Brien je feministička aktivistica, u kafiću zapošljava samo žene i kaže da joj je važno da “ljudi razmisle o rodnoj neravnopravnosti, jer razlika u plaćama je problem koji se ne rješava desetljećima”. Kad muškarci koji dođu u Handsome Her zastanu i suoče se s dva ranga cijena na meniju kafića (a poneki osvijeste i svoju rodnu privilegiranost), O’Brien je postigla što je htjela ovim neobičnim konceptom. Naravno, ova ideja izazvala je lavinu kritika.

Jedan gost na Twitteru je napisao: “Ako ništa drugo, pokazali su svijetu koliko preziru muškarce”. Drugi je dodao: “Sad možemo podići ‘svijest’ i pokrenuti raspravu o diskriminaciji muškaraca”. Neki su predložili i bojkot kafića. U praksi, Handsome Her svoju politiku ne provodi silom. Ako muškarac u kafić dođe sam, konobari ga pitaju želi li platiti 18 posto više, jer je i njegova plaća 18 posto viša nego plaća njegove jednako pozicionirane kolegice. Samo ako muškarac pristane, naplati mu se više.

“Mislili smo da bi bilo hrabro i dosljedno na ovaj način privući pažnju ne samo na NGO-e koji pomažu ženama, nego na cjelokupni problem neravnopravnosti plaća”, rekla je O’Brien. Sudeći po viralnosti članaka o njezinu kafiću, moglo bi se reći da je uspjela. 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Može li One Suite Hotel upravo otvoren u Srebrenom potaknuti modernizaciju zastarjele dubrovačke ponude?

U Srebrenom kraj Dubrovnika u četvrtak ej otvoren One…

10 hrvatskih chefova koji su obilježili 2016.godinu

Ovo nije lista deset najboljih hrvatskih kuhara.Takvu bi…

5 podcijenjenih zagrebačkih restorana koji zaslužuju vašu pažnju

Postoje restorani o kojima se stalno govori, i…

Airbnb ima 25 posto veću tržišnu vrijednost od Hiltona. Budućnost hotelijerstva postaje jako zanimljiva

Agencija Bloomberg procijenila je tržišnu vrijednost Airbnb-a na 30…

7 najboljih hrvatskih chefova u prvoj polovici 2016.

Kult Plave Kamenice svakih će šest mjeseci objaljivati…

Glavna pravila institucije subotnjeg ručka u Zagrebu

Subotnji ručak u brojnim svjetskim restoranima ne predstavlja…

Komentirajte

    • Pero
    • 18/08/2017
    Reply

    lol. ovo veze nema sa rodnom ravnopravnoscu. “wage gap” je vise puta pokazano izmisljotina ekstremista koji nisu u stanju zbrojiti 2 sa 2. iskreno se nadam da propadnu i zavrse na ulici jer nista drugo ne zasluzuju