Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RONCO SEVERO Da ima vinograd u Toskani ili Pijemontu i da bolje govori engleski, Stefano Novello bio bi velika svjetska zvijezda

Sivi pinot iz 2015. što smo ga probali prošle subote na cvjetnom balkonu obiteljske kuće Stefana Novella, može se pohvaliti bojom malo razblaženog soka od jagode, ekscetričnim voćnim mirisma i blagim, zaokruženim, kiseloslatkim okusom (premda je vino, naravno, posve suho). Riječ je o vjerojatno najkomercijalnijem vinu što se dosad pojavilo na tržištu pod etiketom Ronco Severo”Da , ovo je stvarno dosta komercijalno” složio se, uz ne baš siguran osmijeh,  Stefano Novello, gospodin u četrdesetim godinama, jedan od iznimno artikuliranih, i svakako nedovoljno valoriziranih ideologa narančastih vina s granice.

Pod pojmom vino s granice podrazumijevamo vinsku produkciju oranža sa slovenske i talijanske strane Brda (Collio).  S talijanske strane nalaze se neka od najpoznatijih i najcjenjenijih “prirodnih” vinarija koja proizvode dugo macerirana bijela vina, poput Gravnera, Podveršiča ili Radikona. Sa slovenske strane granice svi znamo za odlični Movijin Lunar, a neki nas je dan kod Marine Gaši prilično impresionirala Klinecova Rebula. Vinogradi, vinarija i kuća obitelji Novello smješteni su u mjestu Prepotto, dvadesetak minuta vožnje od Kozane, poznate po Aljoši Jakončiču i Ediju (Aleksu) Simčiču. Omanji balkon na kojem stalno puše, Novellu služi kao ured i kušaonica, pa smo ondje u vlažno, sparno, prevruće popodne u kraju koji do prije nekoliko godina nije poznavao suptropske klimatske ispade, kušali desetak ili više Novellovih vina, dok se jedna od njegovih kćerkica dosađivala u dnevnoj sobi gledajući Cartoon Network.

Stefano i Paola Novello

Novello ne govori engleski i stalno se ispričava što ga ni ne razumije najbolje, ali rijetkost je sresti takvog komunikatora, čovjeka koji tako brzo, lako i artikulirano razgovara da nakon nekog vremena imate osjećaj da jedni drugima čitate misli.  Stefano Novello je potpuno fasciniran zemljom. I smatra da je mora čuvati za iduće generacije. Iskreno zaljubljen u grožđe, želi istražiti krajnje granice njegova pretvaranja u vino, pa zato macerira i do dva mjeseca, a zatim odležava vino još skoro dvije godine, uz minimalno sumporenje.

Međutim, Novello je jednako zaljubljen i u konačni proizvod, ravnoteža i elegancija kao suština vina njegova su mantra. Novellove su vinogradarske i vinarske metode možda ekstremne, ali su krajnji proizvodi posve suprotni. To su, doduše, vina teških boja, ali potpuno glatkai izbalansirana, skladna u kombinacijama primarnih, sekundarnih i tercijarnih aroma koje čine jednu od kompleksnijih galerija bouqueta bilo kojeeg vinara is sjeverne Italije. Jedino zaista ekstremeno Novellovo vino, u komercijalnom smislu, jest taj ultravoćni Pinot Grigio iz preklanjske berbe. Ali, eto, godina je bila takvo, i vino je tako ispalo.

Svojom filozofijom spajanja radikalnih metoda proizvodnje s traženjem elegancije i balansa, i uvjerljivom, elokventnom obranom filozofije koja odbija ustuknuti pred jezičnom barijerom, Stefano Novello mogao bi postati velika svjetska ili barem talijanska vinska zvijezda. Da se Ronco Severo nalazi u Bolgheriju ili Pijemontu, Novello bi se odavno našao na naslovnicama Wine Spectatora i Decantera. Što svakako zaslužuje.

Poslije jagodnog Sivog pinota s mirisima marelice iz preklanjske, nedavno punjene berbe, kušali smo izvrsnu, mineralnu Rebulu maceriranu 45 dana, i herbalno voćni Friulano koji je na aftertasteu ostavljao tragove meda. Onda smo iz bačve probali cuvee Severo Bianco iz 2016. godine.

Severo Bianco mješavina je chardonnaya, friulana, rebule i picolita, koja je u ovoj fazi vrlo snažna, živa, kao da još fermentira, s jakim aromama po kvascima, s 15 posto alkohola,  vrlo finim, zrelim taninima i s golemim potencijalom odležavanja. Među starijim vinima osobito su dobar dojam ostavili Sivi pinot iz 2009. godine razvijenim aromama vrganja i praha od crnih trubača, te sasvim suprotni Friulano iz 2009. koji je još uvijek naglašeno voćan, s prigušenim tercijarnim elementima.

Severo Bianco iz 2008. najkompleksnije je Novellovo vino koje smo tog popodneva kušali. Također se doima relativno mladim, vrlo svježim, s naglašenim biljnim mirisima koji se isprepliću s ušećerenim đumbirom. Definitivno veliko vino. Na kraju ovog sjajnog tastinga i ništa lošije rasprave o ideologiji i praksi vina i vinogradarstva, još smo kušali Schioppettino iz 2011. godine.

Schiopettino je crna sorta, po kojoj je Prepotto prepoznatljiv. Većina schiopettina nisu, međutim, osobito ozbiljna vina. Novellov je, pak, naglašeno elegantan, zaokružen, s puno svježeg voća, od kojeg je najakše identificirati kupine. Naposljetku, merlot iz 2015. godine, koji još dozrijeva u barriqueu, masivno je, moćno vino kojem treba jako puno vremena, ali u čijim se pojedinim značajkama već sada može uživati. Vina s etiketom Ronco Severo ozbiljno su nas impresionirala. Kao i vlasnik vinarije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.