Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GRILLESINO MORELLINO DI SCANSANO Prilično ozbiljno vino iz južne Toskane, za više nego korektnu cijenu

grillesino-web

Morellino di Scansano  toskanska je apelacija blizu čuvene Maremme (u Maremmi se proizvode neka od najskupljih talijanskih vina uopće). Morellino di Scansano dobilo je oznaku DOC krajem sedamdetih, da bi 2007. godine bio unaprijeđen u DOCG, najviši zakonski status za talijanska vina. DOC znači denominazione di origine controllata, a dodatak G označuje garantita, dakle državno jamstvo da se vina s tom oznakom proizvode baš kako je propisano.

Sam naziv morellino sinonim je za sangiovese, glavnu toskansku sortu grožđa: prema nekim tumačenjima, ime morellino dolazi od višnje morello, budući da sangiovese često intenzivno miriše po višnjama. Grillesino je, pak, vinarija koju je krajem 90-tih godina u južnoj, primorskoj Toskani osnovala tvrtka Compagnia del Vino, iza koje stoje obitelji Notari i Antinori i koja uz svoja vina distribuira i neke od najuglednijih svjetskih brendova poput šampanjca Pol Roger ili alsaškog Hugela.

grillesino-id

Morello di Scansano Riserva spada među elitna Grillesinova vina, uz cabernet sauvignon Ceccante, a berba 2012. koja je upravo došla na hrvatsko tržište, potvrđuje zašto je sangiovese jedna od najpopularnijih svjetskih sorti grožđa. Riječ je o vinu vrlo snažnog mirisa po svježim višnjama, pečenim trešnjama iz štrudla, s primjesama vanilije, dima te posve neočekivano, kineske five spice začinske mješavine. Premda je provelo 14 mjeseci u barriqueu, vino je iznimno svježe, energičnovibrantno, s vrlo fino granuliranim taninima. Aftertaste traje skoro minutu.

Pun je melangea slatkokiselkastih okusa, uz sasvim laganu gorčinu. Posebno je zanimljivo i korisno što se 14 posto alkohola uopće ne osjeti: dapače, imate dojam kao da pijete umjereno, suzdržano crno vino s nekih 12 do 12, 5 posto, koliko su imali stari Bordeauxi. Usprkos kompliciranom imenu, Grillesino Morellino di Scansano idealno je restoransko vino: ono predstavlja vrijednost za novac u višem rangu kvalitete i iznimno se dobro slaže s različitim vrstama kuhinje. Dobro je da se hrvatska vinska scena ponovo počela demokratizirati, pa nam na police i u vinske karte dolaze neobična vina, u kojima vrijedi uživati.

Gastropreporuka:od pizze s kobasicama u O’Hari, preko tjestenine s rajčicama do bifteka, ramsteka, ili glaziranih svinjskih rebara, ovo vino savršeno ispunjava svoju gastronomsku zadaću.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.