Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

14 trendova (i brendova) koji su obilježili ljeto 2016.

ljeto-trendovi

Prvi dan škole počeo je kišom. Baš kako treba. Okej, kiša neće dugo trajati, za koji dan opet će biti sunčano i vruće, ali pravo je ljeto ipak završilo. Izabrali smo petnaestak  šampiona iz svijeta hrane, vina i hotelijerstva, koji su ga obilježiili.

1. Žestoko piće ljeta – GIN, BEZ KONKURENCIJE

DSC02982

Nikad ni jedan jako alkohol u Hrvatskoj nije tako naglo eksplodirao kao gin ove sezone. Uvozi se valjda stotine brendova, pojedni barovi sami drže više od pedesetak vrsta, a Hrvati piju gin tonic u svim mogućim varijantama. Sjajan Unusual Gin Weekend u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu dostojno je obilježio trijumfalni povratak ovog starog englesko-nizozemskog pića, koje se danas proizvodi po cijelom svijetu.

2. Najuzubudljiviji ljetni koktel- GIN TONIC SA ČILIJEM I KURKUMOM

Na Unusual Gin Weekendu kušali smo koktel od Tanqueraya, čilija, kurkume i tonika  s nekoliko listića mikroblitve. Oporo, moćno i senzacionalno. Zahvaljujemo Marinu Nekiću, vodećem hrvatskom miksologu.

3. Pivo koje je obilježilo ljeto – PRVO VIŠKO SAISON

visko

Viški Saison idealno je ljetno pivo: osvježavajuće, prozračno a opet gorko i supstancijalno. Do prije dvije ili tri godine ne bi nam palo napamet da ćemo jednom hvaliti pivo s dalekog otoka. Ali, eto, Viško se stvarno nametnulo kao ozbiljan proizvod.

4. Desert ljeta – RUČNO RAĐENI SLADOLEDI

medenko

Ručno napravljeni sladoledi obilježili su ljeto u Zagrebu. Samoborska tvrtka Medenko otvorila je trgovinu u Žerjavićevoj ulici, pa sada ondje možemo kupovati guste, prave sladolede s tonkom, korijanderom i bezbroj drugih klasičnih i neobičnih okusa, dok je zagrebački Orijent, apsolutni šampion među gradskim slatičarnicama kad je riječ o sladoledu, svojoj kolekciji dodao moćni , ultraaroamtični crni sezam, te lepršavni  sorbeto od limuna. Sorbeto u, nažalost, prestali proizvoditi prije petnaestak dana.

5. Nova hit destinacija – ŠIBENIK

sibenik

Može zvučati neobično budući da su Rovinj, Split i Dubrovnik oborili sve moguće rekorde. Međutim, Šibenik na raznim razinama, od prirode do povijesti i arhitekture, ima potencijal da se izjednači s tri neupitna šampiona hrvatskog turizma. Kad se u Šibeniku izgradi dovoljno luksuznih hotela, na dnevniku će se svake ljetne večeri izvještavati kako taj grad posjećuju stotine tisuća turista. Osim toga, Šibenik je zahvaljujući restoranu Pelegrini već postao dalmatinska gastronomska prijestolnica.

6. Restoransko otkriće ljeta – PERGOLA, CHEF FABRICIO VEŽNAVER

pergola3

U velikoj konkurenciji odlučili smo se ipak za Pergolu u Zambratiji pokraj Savudrije, gdje chef  Fabricio Vežnaver pokušava artikulirati istarsko-azijski fusion. Ide mu prilično dobro. Hrana u Pergoli, usprkos ponekim konceptualnim i tehničkim pogreškama, uistinu je uzbudljiva i originalna.

7. Zagrebačko restoransko otkriće ljeta – AB OVO, CHEF FILIP HORVAT

ab-ovo1

Ab Ovo, koji je otvoren u proljeće na lijepoj lokaciji preko puta maksimirske šume, potvrdio se kao jedan od uzbudljivijih zagrebačkih restorana. Jako mladi chef Filip Horvat, koji ima samo 22 godine, mogao bi uz puno učenja, putovanja i stažiranja u velikim svjetskim restoranima, postati ozbiljna kuharska zvijezda.

8. Dva najbolja restorana na moru – PELEGRINI I PLAVI PODRUM

pelegrini-glavna

Pelegrini je ove sezone psotao It-mjesto cijele hrvatske obale. S obzirom na to koliko nam je ljudi javljalo da su jeli u Pelegriniju, čini se da se u Šibenik često putovalo samo zbog dalmatinske visoke kuhinje chefa Rudolfa Štefana. Plavi podrum u Voloskom zadržao je, pak,svoj aristokratski status na hrvatskoj restoranskoj sceni, te se upustio u prve ambicioznije kulinarske promjene poslije pet ili šest godina

9. Bijelo vino ljeta – POŠIP NERICA

krajancic

Pošip Nerica, prilično uvjerljivo. Evo zašto:Nerica iz 2015. istodobno evocira vruće, opojne ljetne arome dalmatinskog juga i svježinu modernih bijelih vina koja ga čini ekscentrično pitkim. Nerica je model za moderne mlade pošipe.

10. Crno vino ljeta – VERALDA ISTRIAN 2015.

veralda nagrada

Veraldin teran (ili refošk, još nisu sigurni) Istrian iz 2015. osvojio je platinastu medalju i 95 bodova na Decanterovu Svjetskom prvenstvu. Sasvim dovoljno da ga i mi proglasimo crnim vinom ljeta, pa i godine.

11.  Pjenušac ljeta – TOMAC ROSE BRUT

izbor-tomac-brut-rose

U ovoj  kategoriji i dalje uvjerljivo vodi Tomčev Rose Brut, naelegantniji hrvatski pjenušac dosad,  koji se bojom, naglašenim voćnim aromama i za hrvatska pjenušava vina zaista nEoubičajenom gracioznošću, baš perfekttno slaže sa srpanjskim i kolovoškim ugođajima. Usput govoreći, čini se da je ove sezone na moru došlo do znatnog rasta prodaje pjenušavih vina. Što je uvijek dobra vijest.

12. Vinsko otkriće ljeta 2016. – KADARKA

berba2015-1

Apsolutno kadarka. Do prije nekoliko mjeseci nismo znali ništa o tom, na našim prostorima zamalo izumrlom grožđu, da bismo se zahvaljujući vinima Vinarije Tonković uvjerili kako kadarka daje hedonistička, kompleksna i svježa crna vina, koja bi uskoro morala postati hit. Uotalom, kadarku će idućeg proljeća  posaditi i jedan Vlado Krauthaker.

13. Hotelsko otkriće ljeta – ALHAMBRA, MALI LOŠINJ

alhambra

Alhambra je nesputano luskuzni hotel, s jako udobnim sobama, prekrasnom i mirisnom hortikulturom, vrhunskim restoranom,  izuzetno vrijednom ponudom vina i odličnom poslugom. Alhambra, koja se otvorila krajem lanjske sezone, ali je ozbiljno proradila tek u proljeće 2016., najvažniji je ovogodišnji doprinos hrvatskoj hotelskoj industriji.

14. Najbolji hotel na obali – ADRIATIC, ROVINJ

adriatic7

Adriatic u Rovinju – zato što se radi o prvom uspješnom hotelu palači , otvorenom u turističkoj destinaciji. Adriatic je središtu Rovinja donio malo ugođaja Azurne obale  ili čak Venecije. Briljantan hotel.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.