Možete li zamisliti ljeto bez malvazija i graševina? Naravno da možete. Tu su sauvignoni, veltlineri,vinho verde…

Ljeto je vrijeme svježih, hrskavih, mirisnih vina koja se dobro slažu s ribama i školjkama, povrćem i laganim mesom, roštiljima i salatama. U Hrvatskoj, prvi su ljetni izbor malvazije i moderne graševine, vina umjerenog alkohola, čista, mlada i  svježa, kako bi se to marketinški reklo. Malvazija i graševina, kao dvije najvažnije hrvatske sorte, trebaju ostati u fokusu naše ljetne potrošnje vina, ali iza graševina i malvazija postoji čitav svijet sjajnih ljetnih vina koja svakako valja probati, i koja se odlično piju uz sezonska jela. Evo našeg kraćeg izbora


Po tko zna koji put preporučujemo ovo izvrsno vino, puno zelenih aroma, sjajno usklađenih s visokom kiselinom i vitkim ali ne pretankim tijelom. Bolfanov je sauvignon osvojio svjetsko prvenstvo svoje sorte u Španjolskoj. Fino se slaže sa šparogama, graškom, bobom, čak i artičokama, kao i sa svim mogućim školjkama, rižotima i manjim rakovima.

Willy Brundlmayer, Grüner Veltliner Terrassen 2014.

Kamptal, Austrija (Dobra vina), 89-90 bodova, 95 kuna

brundlmayer

 

Willy Brundlmayer u Americi je prije dvadesetak godina postao poznat kao mr. Grüner Veltliner: taj je sjajni kamptalski vinar svakako najveći popularizator najprepoznatljivije austrijske sorte. Ovo vino pokazuje da se i iz teške berbe može dobiti prvorazredni proizvod. Brundlmayerov Grüner iz 2014. izrazito je mineralan, hrskav s prepoznatljivom notom papra na mirisu, i s puno voća na okusu.

Willy Sattler, Sauvignon Sudsteiermark 2015.

Štajerska, Austrija, (Vivat), 89-90 bodova, 103 kune

sattler

Bazični Sattlerov sauvignon klasično je, vrlo lijepo vino, prepuno mineralnosti i  aroma pokošenog sijena, ogrozda i šparoga. Posjeduje izrazito čvrstu kičmu baziranu, naravno, na kiselini, koja mu omogućuje još pet ili šest godina uspješnog  odležavanja. Perfektan uz kozje sireve, pršute, kulene.

Sivi pinot u verziji obitelji Felluga, začetnika talijanske scene tog grožđa, nije baš lagano, kiselkasto, tipično ljetno vino. Radi se, zapravo, o odličnom, bogatom, pomalo uljastom, aromatičnom, kompleksnom vinu koje posjeduje dovoljno svježine da bi se pilo i po jako visokim temperaturama. Odlična opcija uz velike bijele ribe, ali i uz vrganje i lisičarke

Franz Wieninger, Riesling 2015.

Beč, Austrija, (Vivat), 88 bodova, 80 kuna

weininger

Wieiningerov bazični rizling predstavlja sjajnu vrijednost za novac. On je lagan lepršav,veseo, ultrahrskav, elegantan i pun hedonističkih cvjetnih i voćnih aroma tipičnih za najplemenitiju bijelu sortu grožđa (marelice, nekatrine, dinje). Teško je zamisliti efektnije vino, uz izležavanje na plaži, i slušanje i gledanje valova i galebova.

Quinta de Aveleda, Vinho Verde 2015.

Vinho Verde, Portugal (Dobra vina), 86 bodova, 39 kuna

aveleda

Vinho Verde golema je apelacija u kojoj se uz bijela, u manjoj mjeri proizvode i crna vina, kao i rosei. Vinho Verde karakterističan je po niskim alkoholima, ostatku ugljičnog dioksida, umjerenoj aromatici i fantastičnoj svježini, Quinta de Aveleda jedan je od najpouzdanijih proizvođača Vinha Verde, a ovo je vino nenadmašiva vrijednost za novac.


Iločki chardonnay s navojnim čepom, što smo ga već recenzirali, privukao nas je kombinacijom svježine, i dubljih, kompleksnijih tonova (dio grožđa vjerojatno je kasnije pobran). Radi se o jednom od prilično rijetkih dobrih hrvatskih chardonnaya, osobito kad uzmmemo u obzir cijenu.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

5 bijelih vina za kišu i jesenske delikatese

Pad temperature označuje prelazak s bijelih na crna…

7 najatraktivnijih restoranskih terasa u Istri i na Kvarneru

Vrućine koje su, eto, zakasnile barem nekoliko tjedana,…

Deset najboljih hrvatskih bijelih vina za 2016.

Većina vina iz odlične berbe 2015. već su…

Ova frangipani pita od smokava, ružine vodice i pistacija je pjesma o kraju ljeta

Kad rajčice pređu vrhunac, u špicu ulaze smokve.…

KAKO JESTI NA +30 Pet gastronomskih prijedloga

Kad govorimo o hrani, vrućina se obično povezuje…

One Suite Hotel koji se u lipnju otvara u Srebrenom, donosi novi stil hotela u okolicu Dubrovnika

U okolici Dubrovnika u Srebrenom početkom lipnja otvara…

Komentirajte