THE BEST OF KULT PLAVE KAMENICE feat.

4 najbolje pizze koje se mogu pojesti u Zagrebu

Pokušavajući sastaviti top listu najboljih zagrebačkih pizzeria, morali smo se zadržati na četiri imena (i pet lokala); premda pizza doživljava renesansu popularnosti usporedivu s procvatom zagrebačkih pizzerija iz osamdesetih godina, kada je samo u Vlaškoj u jednom trenutku radilo njih čak šest, kvaliteta je sasvim osrednja ili, kako bi rekao vlasnik jedne od četiri pizzerje koje smo uvrstili na dosad najkraću top listu Kulta Plave Kamenice “ to, zapravo, i nisu pizze.” Čovjek je uglavnom u pravu. 

Katkad se, dapače, neke od najzanimljivijih i najfinijih pizza u gradu mogu pojesti u restoranima, a ne u pizzerijama. Prije šest ili sedam godina Mario Čerhak u svojoj je bistrološkoj depadansi Hugo posluživao potpuno senzacionalnu romanu, i još ukusniju alzašku pizzu. Danas se, pak, na novom Rougemarinovom meniju može pronaći sicilijanska pizza, koju je Tvrtko Šakota proslavio u Mundoaki. Kada je, pak, riječ o pizzerijama, zaista možemo preporučiti samo ova četiri  brenda.

1. Karijola, Vlaška 63, Badalićeva 18

karijola

Karijolu i dalje smatramo najboljom pizzeriom u gradu, jer je ona u potpunosti usavršila tijesto iz svog žanra, koji se u Americi zove thin crusted wood oven pizza. Karijola je, dapače, sa svojim velikim mjehurima, prilično ekstreman primjer tog žanra. Karijoli, međutim, zaista treba žurno osvježenje jelovnika i barem nešto profesionalniji i moderniji odnos prema piću.

2. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić 1b

o hara

O’Hara je iznino ozbiljan projekt koji je promijenio hrvatsku predodžbu o pizzerijama. U O’Hari neobično detaljno brinu o svakoj fazi proizvodnje tijesta, eksperimentiraju s različitim brašnima, paze na točnu temperaturu tijesta i zaista se u oba žanra kojima se bave – napoletani i romani – trude napraviti najbolju moguću pizzu. Sastojci koje O’Hara stavlja na pizzu katkad više asociraju na ozbiljan restoran, nego na hrvatski standard pizzeria, dok je ponuda piva bolja nego u većini craft pubova. O’Hara bi uskoro mogla postati jedan od prvih restoranskih hrvatskih izvoznih proizvoda: u planu je otvaranje ukupno sedamnaest franšiza po Europi.

3. Duksa, Duknovićeva 4

Duksa je vrlo solidna susjedska pizzeria, čije su pizze pod snažnim utjecajem Karijole, i kojoj je, još više nego Karijoli, potreban redizajn menija i liste pića te osobito ponešto ulaganja u sastojke koji se stavljaju na tijesto. Svim prigovorima usprkos, Duksa je nedvojbeno treća najbolja pizzeria u gradu.

4. Chateau des Jardins, Tkalčićeva 73

chateau

Chateau des Jardins još je jedan pizzeria otvorena na tragu Karijolina uspjeha: njen je  stil nešto manje  dramatičan od Karijolinog, a tijesto katkad zna biti zaista vrlo dobro. Chateau des Jardins jedna je od rijetkih pizzeria koja već godinama pokušava barem donekle ozbiljno prodavati vino. Naposljetku, duhovito je uređena. I uglavnom prazna. Ili im donosimo lošu sreću, pa je prazna jedino kada mi ondje sjedimo. Nadamo se da Chateau des Jardins neće pokleknuti pred prokletstvom shopping centra Kaskade koje se proširilo na Kaptol Centar; Kaskade su već godiama zatvorene, a u Kaptol Centru više nema ničeg vrijednog pažnje, osim Bonkulovića i Beer Bara.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

Komentirajte

  • Marko
  • 18/05/2016
  Reply

  U Basti kod Kina Europe niste bili?

  • Darko
  • 28/09/2016
  Reply

  Postujem da su ukusi razliciti, ali sve su ovo drugorazredne pizzerije, a O’Hara je duboko razocaranje, ona mi ne bi cak ni pod trecerazrednu prosla. Ovo je sve jako daleko od stvarno dobre pizze.
  Pizza u O’Hari je najmanja koju sam ikad igdje vidio, daleko najskuplja, a sto je ipak najvaznije – meni je sasvim obicna i potpuno bezlicna, neukusna i bas se nicim ne istice.
  Tako da mislim da se O’Hara jedino moze pohvaliti najskupljom palacinkicom u drzavi, a tko zeli jesti PIZZU, neka ode Kod Žaca u Grskovicevu 4 ili u Veronu Due u Aveniju Dubrava. To su doista najbolje pizze u gradu i drzavi, a ove 4 im nisu ni sluge.

   • Ivana Simic
   • 11/02/2017
   Reply

   Jesi bio u Dubravi u Papa Toniju?

  • Dani
  • 09/01/2018
  Reply

  Poštujem napore vlasnika ohare da se stvori novi kult, trudio sam se više puta shvatit njihovu priču, ali ne mogu. Tjesto je jednostavno prežilavo, sastojci preoskudni da bi se stvorio dojam da se jede pizza. Cijena nije problem, ljudi žele platit pizzu 70-80 pa čak i 120kn(buldog- po meni najbolji u zagrebu). Ali ne mogu shvatit kak ta žilavost može bit dobra pa lijepo molim ak mi može netko objasnit, hvala!