Riječanka Katarina Vrenc vodi bistro Sopal u Teslinoj, jedan od najpopularnijih i najuzbudljivijih zagrebačkih restorana. Sopal je pun skoro svake večeri, što samo po sebi govori o tome koliko je gospođa Vrenc uspješna u svom poslu. Katarina Vrenc završila je kulinarstvo na Aspiri, stalnom partneru Kulta Plave Kamenice u izboru Mladog chefa godine.
Zatim je radila u opatijskom Plavom podrumu, kao i u Esplanadinom Zinfandel’su, dakle u dva restorana koji već desetljećima spadaju među najbolje u Hrvatskoj. Osim toga, Katarina Vrenc surađivala je i s Đurinom hižom, uvjerljivo najzanimljivijim restoranom u novijoj povijesti varaždinskog kraja. Katarina Vrenc kuha temperamentno, žestoko a opet sofisticirano i komunikativno. Neka su njena jela iznimno intenzivna, poput tjestenine orzo s istarskim kobasicama, druga su kompleksna i elegantna poput gnuda s paškim sirom i vrganjima, a treća su pametno provokativna i zaista odlična poput nekonvencionalnog deserta od dunje, kakija gela od limuna i spiruline koji se ne jede priborom, nego se treba polizati s tanjura.
Katarina Vrenc senzacionalno je talentirana i baš bi zato morala nastaviti učiti gastronomiju na višoj razini od hrvatske. Njen bi glavni zadatak, u idućih dvanaest mjeseci trebao biti stažiranje u nekom modernističkom europskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Sopal je već sada prilično dobar, ali ima potencijalalda uz ponešto intervencija postane jedan od najatraktivnijih i gastronomski najrelevantnijih hrvatskih bistroa.
Katarina Vrenc krajem je lanjske godine gostovala u MasterChefu. Chefica Vrenc na televiziji je pokazala primjernu ozbiljnost, pristojnost i profesionalnost. Što među ostalim sugerira da njen stvarni profesionalni potencijal nadmašuje jednostavne ugostiteljske forme. Katarina Vrenc mogla bi postati značajna hrvatska fine dining chefica.
Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.