U subotu smo kod naših omiljenih Dalmatinaca na tržnici Kvatrić ugledali prve ovosezonske limune. I odmah kupili kilogram. Prvi su limuni više zeleni nego žuti, ali genijalno mirišu. Čim zagrebete koru preplavit će vas prekrasna, svijetla, intenzivna aroma puna raznih citrusnih nijansi od tipičnog mirisa limuna, preko slatkih crta karakterističnih za perzijsku limetu do opojnih parfemskih elemenata bergamota.
Gastronomski gledajući, dalmatinski su limuni možda najdragocjenije voće koje raste u južnoj Hrvatskoj. Dalmatinski su limuni izvanredni u nizu slanih recepata, u kojima koristimo i sok i koricu, u bezbroj deserata, zatim s koktelima pa i čokoladom (pospite klasičnu Lindtovu 70 postotnu čokoladu s malo ribane limunove kore ). Stoga je dolazak prvih dalmatinskih limuna mali gastronomski praznik.
Dalmatinski limuni na Kvatriću se trenutno prodaju za četiri eura za kilogram. Kvatrić je jučer bio prepun i druge sezonske robe poput mandarina , vrganja i mladog graha. Vrganji su se prodavali na barem osam mjesta. Na više su se klupa mogle vidjeti zadnje sezonske rajčice; prodavači kažu da će ih biti još najviše sedam ili osam dana. A onda dolazi vrijeme suverene vladavine buča i zelenog lisnatog povrća, koje je već preplavilo mnoge klupe na tržnicama.
Špageti u umaku od limuna, maslaca i inćuna
Sastojci za četvero
Na 80 grama maslaca u širokoj tavi lagano pržite sasvim sitno nasjeckanu ljutiku. Malo posolite. Kad ljutika postane mekana, ali prije nego posmeđi, ubacite inćune. Inćune pažljivo miješajte i gnječite kuhačom kako bi se lakše rastopili u umaku. Kad se rastope maknite s vatre.
Kuhajte tjesteninu u vrlo mnogo, barem dvije i pol litre dobro posoljene kipuće vode. Poslije pet ili šest minuta iz lonca uzmite oko decilitar vode. Vratite umak na vatru, dodajte vodu iz lonca sa špagetima pa miješajte na jakoj vatri da se maslac i voda emulgiraju. Zatim smanjite vatru i dodajte slatko vrhnje stalno miješajući. Popaprite. Dodajte limunov sok.
Ocijedite špagete, koji trebaju ostati al dente, ubacite u umak, dodajte još dvadeset grama maslaca i zagrijte uz miješsnje, da se maslac rastopi. Na kraju dodajte ribanu limunovu koricu i puno sitno sjeckanog peršina.
Servirajte u toplim tanjurima, pa na svaki tanjur naribajte parmezan.
Vinska preporuka Uz ovaj kremasti umamizirani aromatični umak ide bogato bijelo vino visoke kiseline, poput Madirazzinog grka Herakles, Birinih ili Zurinih grkova i premier cru chablisa ili sauvignona s višim postotkom alkohola.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.