Kolumbijka Leonor Espinosa lani je proglašena najboljom cheficom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Njena autorska kuhinja nije samo afirmacija nevjerojatnog kolumbijskog terroira koji se proteže od džungli do pustinja. Espinosa kuhanje pretvara u snažan i efikasan socio-ekonomski alat u zemlji u kojoj su društvene promjene teške koliko i nužne.
Leonor Espinosa jedna je od najvažnijih chefica današnjice i njeno drugo gostovanje u Hrvatskoj, a prvo na kojem će kuhati, ima stanovitu težinu. Jedanaesto izdanje Taste the Mediterranean održat će se u Splitu od 4. do 8. listopada i okupit će trideset hrvatskih i inozemnih chefova. U četiri dana festivala posebne večere priredit će trinaest splitskih restorana uključujući Dvor, Kadenu, Artičok, Ponku, Zoi i restoran Méditarenée hotela Ambasador.
Festival će otvoriti svečana večera na splitskoj Ribarnici, a chefica Leonor Espinosa svoju će večeru prirediti 5. listopada u romatničnom ambijentu šoltanskog hotela Martinis Marchi. Večera će predstaviti filozofiju i pristup njenog restorana Leo u Bogoti.
Chef Marko Đurašević kuhat će s Japancem Ipeei Uemurom u salonu barokne Palače Cindro, uz plešivičke pjenušce. Taste the Mediterranean najavljuje i 10 majstorskih radionica za učenike ugostiteljskih škola i profesionalce koje će među ostalima držati slastičarka Talia Richard Carvajal iz glasovite pekarnice Hart Bageri u Kopenhagenu, pizzaiolo Massimo Quaglia i chef bečkog Tiana Paul Ivić.
Na festivalu će se održati i natjecanje mladih kuhara i tematski paneli posvećeni različitim aspektima održivosti u restoranskoj industriji. Talijanski sommelier Sandro Minella održat će masterclass Barolo & Barbaresco Academy World Edition 2023. posvećen nebbiolu i drugim sortama. Festival Taste the Mediterranean uvod je u Mjesec gastronomije koji drugu godinu zaredom organizira Turistička zajednica Splita.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.