S činjenicama se nema smisla svađati. Slovenija ima jedan restoran s tri Michelinove zvjezdice i jedan s dvije. Hrvatska nema ni jedan restoran s dvije ili tri zvjezdice. Slovenija ima ukupno 12 Michelinovih zvjezdica, a Hrvatska 11, premda je Michelin u Hrvatsku došao tri godine prije nego u Sloveniju.
Slovenija već godinama redovito ima predstavnika u World’s 50 Best Restaurants, Hišu Franko. Hrvatska nije imala nikoga u World’s 50 Best Restaurants još od 2010. godine kad se u najpopularniji izbor restorana na svijetu uspio plasirati, i to drugi put, Plavi podrum Daniele Kramarić (Slovence je u ono vrijeme u World’s 50 Best zastupao JB velikog chefa Janeza Bratovža).
Činjenice, dakle, jasno kažu da je slovenska restoranska scena bitno uspješnija od hrvatske restoranske scene, premda Hrvatska živi od turizma pa samim tim i od gastronomije, a Slovenija puno manje. Zašto je Hrvatska, osobito kad je riječ o Michelinu, neuspješnija od Slovenije?
Zbog dvije grupe razloga. Prva je grupa vezana uz, čini se, nedovoljno jasno definirane odnose Hrvatske turističke zajednice i Michelina, koji su doveli do toga da lani nijedan novi hrvatski restoran nije dobio zvjezdicu, dok se pojedini restorani koji zaslužuju zvjezdice preskaču iz prilično nerazumljivih razloga. O petljanju s preporukama koje je dosta kompromitiralo Michelin u Hrvatskoj, da i ne govorimo.
Druga je grupa razloga za hrvatsko gastronomsko zaostajanje za Slovenijom prilično subjektivne naravi. Radi se o nedostatku ambicija i nedostatku ulaganja: fine dining je skup posao. U zadnjih nekoliko godina samo su nam četiri chefa ili restoratera rekla da bi željeli ići na drugu zvjezdicu: Noelov Ivan Jug, Deni Srdoč iz Neba, Emanuele Scarello iz Agli Amici i Jeffrey Vella iz Cap Aurea, koji međutim još nema ni prvu zvjezdicu, valjda zato što se Michelin skanjuje odlikovati zvjezdicama dva restorana jedne te iste hotelske grupe.
Očito je, dakle, da u hrvatskoj restoranskoj industriji uz nekoliko iznimaka trenutno ne postoji dovoljno ambiciozna atmosfera, koja bi vodila prema višem međunarodnom vrednovanju hrvatskih restorana. Dok god je tako, čak i eventualne dvije zvjezdice za bilo koji hrvatski restoran iduće godine, neće biti odraz stvarnog stanja na našoj gastro sceni, nego tek ugodan i koristan eksces.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.