O Masterchefovom žiriju ne mislimo ništa posebno dobro. Riječ je, u krajnjoj liniji, o profesionalnim kuharima koji su u lanjskoj sezoni nagrađivali kandidate koji su nemilice kuhali i pekli svježe tartufe, što je uglavnom nedopustivo.
Međutim, u sinoćnjoj epizodi nove sezone Masterchefa suci su donijeli jednu zaista dobru i važnu odluku. Eliminirali su kandidatkinju koja nije dovoljno pažljivo očistila file orade, pa se u fileu potkrala barem jedna ne sasvim mala kost.
Ova je odluka značajna i poučna jer promovira esencijalni standard: u restoranskom kuhanju ne postoji riblji file koji nije pažljivo očišćen od kostiju. Kuhar detaljno pregledava filee i pincetom vadi zaostale kosti. To je elementarna procedura u restoranskoj pripremi ribljih filea, koja se naprosto ne smije izbjeći.
Gosti ne očekuju da će u ribljem fileu naletjeti na kosti, koje ne samo da su neugodne nego mogu biti fizički opasne. Stoga odluka o izbacivanju kandidatkinje iz Šibenika zbog kosti u ribljem fileu predstavlja jedan od rijetkih stvarnih doprinosa Masterchefovih sudaca širenju znanja o profesionalnom kuhanju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.