Danska kuharska reprezentacija osvojila je Bocuse d’Or 2023. najvažnije svjetsko natjecanje nacionalnih kuharskih reprezetnacije. U finalu održanom 22. i 23. siječnja u Lyonu, drugo mjesto osvojila je Norveška, a treće Mađarska koja sada ima sve tri medalje na Bocuse d’Oru.
Ovo izdanje Bocuse d’Ora stavilo je veliki naglasak na društveni angažman. Dva glavna zadatka bila su plata od grdobine i koncept Nahrani djecu, za koji je svaki tim morao zamisliti cijeli, uravnoteženi i zabavni dječji jelovnik baziran na bući.
Za platu s grdobinom svaki tim je imao dvije grdobinei 6 kraljevskih kapesanti od kojih je trebalo napraviti toplo jelo za 15 ljudi. Jela na meniju Nahrani djecu ocjenjivala su djeca prosječne dobi od deset godina. Dječje glasove osvojio je Japan, a Francuska je pobijedila u ovoj kategoriji. U kategoriji najbolje plate od grdobine pobijedila je Švedska. Leon Haarberg Nilsen osvojio je titulu najboljeg pomoćnog kuhara za rad u norveškom timu, dok je Meksiku dodijeljena nagrada za društveni angažman.
Ove godine počasnom predsjednicom Bocuse d’Ora imenovana je Dominique Crenn, prva chefica u Americi s tri zvjezdice (restoran Atelier Crenn u San Franciscu) i jedna od najvažnijih figura na svjetskog kuharskoj sceni. Dominique Crenn nije samo velika zvijezda nego i jedna od najžešćih aktivistica u kuharskoj profesiji. U finalu Bocuse d’Ora natjecale su se 24 zemlje. Predsjednik žirija je Davy Tissot, nekadašnji kapetan francuske kuharske reprezentacije koja je lanjskom pobjedom prekinula dominaciju Skandinavaca.
U žiriju uvijek sjede 24 poznata chefa koji ocjenjuju nivo prezentacije, tehničke vještina reprezentacija, sofisticiranost kuhanja, kreativnost i vizualnu privlačnost jela. Žiri je podijeljen u dvije grupe po 12 chefova, jedn aocjenjuje riblja jela a druga mesna.
Degustacijski žiri sastavljen je od chefova koje je odredio svaki nacionalni tim, po profesionalnosti i otvorenosti odnosno pretpostavci da će fer i razumijevanjem ocjenjivati jela.
Kvaliteta hrane nosi dvije trećine rezultata, 40 bodova, a prezentacija 20 bodova. U slučaju neriješenog rezultata, dodatnih 20 bodova dodjeljuje se na temelju organizacije, timskog rada, čistoće, stvaranja što manej otpada i sličnih faktora. Na Bocuse d’Or dosad su među ostalima sudili Heston Blumenthal, Ferran Adrià, Wolfgang Puck,Eyvind Hellstrøm i Thomas Keller.
Danska će kao pobjednik uz trofej Bocuse d’Or, zlatni lik Paula Bocusea dobiti i 20.000 eura, Norveška za drugo mjesto 15.000 eura, a Mađarska za treće 10.000 eura. Ovo su sve nagrade ovogodišnjeg Bocuse d’Ora.
Zlatna medalja – Danska
Srebrna medalja – Norveška
Brončana medalja – Mađarska
Najbolja plata – Švedska
Nabolju meni Nahrani djecu – Francuska
Nagrada za društveni angažman – Meksiko
Najbolji commis – Leon Haarberg Nilsen, Norveška
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.