Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINISTRA Kozlovićeva Santa Lucia 2018. proglašena je najboljom malvazijom na svijetu

vinistra-ocjenjivanje-g

Završilo je 13. ocjenjivanje vina i destilata Svijet malvazija koje se svake godine održava uoči Vinistre. Ova godina donijela je značajno postroženje kriterija, platinaste medalje i titule Best In Show, koje bi trebale povećati relevantnost rezultata Svijeta malvazija. 

Ukupnu pobjedu, Best In Show, kao najbolja malvazija na svijetu, odnijela je Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. koja je proglašena najboljom i u kategoriji odležanih malvazija. Najboljom svježom malvazijom proglašena je ona obitelji Dešković. Vinarija Kozlović ukupno je bila najbolja i u kategoriji terana. Najboljim zrelim teranom proglašen je teran buzetske vinarije Vina Agapito iz 2018. Najbolji zreli refoške je Capo d’Istria 2018. Vinakoper. Ovo su dobitnici platinastih medalja, za vina ocijenjena s 95 bodova i više.

Platinaste medalje 

  • Bruno Ferenac Istarska malvazija 2021.
  • Pilato Malvazija sur lie 2018.
  • Pilato Serafin 2018. 
  • Marijan Arman Malvazija Grand Cru
  • Benvenuti San Salvatore muškat 2017. 
  • Mossi Le Solane 2008.
  • Vinakoper Capris Refošk 2020. 

Uz sedam platinastih medalja dodijeljne su i 152 zlatne i 36 srebrnih medalja. U ocijenjivanju destilata dodijeljeno je 16 zlatnih medalja,  a oznaku IQ – istarska kvaliteta dobilo je 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran iz 2019.

Na Vinistrino ocjenjivanje vinari su ove godine poslali rekordna 273 uzorka (ukupno 565 s destilatima) iz deset zemalja Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije, ali ocjenjivalo ih je 70 sudaca iz 15 zemalja.  

“Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su se šampionskom titulom uz etablirane vinare okitila i nova mlada imena koja inzistiraju na kvaliteti. Upravo im je Vinistrino ocjenjivanje, ali i sama izložba vina odskočna daska,” rekao je u priopćenju o rezultatima ocjenjivanja predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti. Vinistra se ove godine s 28. izdanjem nakon pandemije vraća na staro mjesto u porečku dvoranu Žatika, od 6. od 8. svibnja. 

Foto/Neven Jurak

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})