Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VAPT Plavi podrum 19. veljače priređuje večeru posvećenu kultnoj španjolskoj vinariji R. Lopez de Heredia

vapt-lopez-de-heredia

R.Lopez de Heredia osnovana je 1877. godine u Haru u Rioji. U Rioji, Španjolskoj i cijeloj Europi sasvim je malo velikih a posve tradicionalističkih vinarija kao što je R.Lopez de Heredia. R. u imenu dolazi od Rafaela, utemeljitelja ove jedinstvene kuće. R. Lopez de Heredia i danas proizvodi vino isključivo od grožđa koje se u Rioji smjelo koristiti prije stotinjak i više godina. Riječ je o četiri crne sorte, tempranillu, garanchi, grazianu i mazuelu, i dvije bijele sorte, viuri i malvasiji.

R.Lopez de Heredia odležava vina cijelu vječnost: najmlađe vino koje se trenutno prodaje staro je sedam ili osam godina, a većina šire dostupnih vina datira iz 2010-tih.

R.Lopez de Heredia posebno je poznata po bijelim vinima: reserve s oznakom Tondonia (Tondonia je ime njihovog najboljeg vinograda velikog oko 100 hektara) dolaze na tržište desetak godina poslije berbe, a gran reserve još kasnije .

plavi-podrum-terasa

U Rioji postoji tradicija dugog odležavanja bijelih vina, ali nitko od te pohvalne tradicije nije napravio dosljedan, posve beskompromisan a široko dostupan proizvod kao što to radi R.Lopez de Heredia.

Široko dostupno znači da smo krajem 2019. u Angleu s dvije Michelinove zvjezdice u centru Barcelone butelju bijele Tondonie iz 2005. godine platili malo više 100 eura. S tom smo cijenom bili presretni, a vino je bilo genijalno, u rangu 95 do 99 bodova. R.Lopez de Heredia velika je ali kultna; ona je Krug Rioje.

U sklopu niza gastronomskih večera tijekom Acrobatova i Vinotradeova Portofolio Tastinga, koji se u subotu 19. veljače održava u Opatiji, Plavi podrum organizira vinsku večeru posvećenu vinima R.Lopez de Heredije, koja u Hrvatskoj distribuira Vinotrade.

Ovdje se moramo sjetiti činjenice da je baš vlasnica Plavog podruma sommelierka Daniela Kramarić, otvorila našu prvu bocu bijele Tondonie prije nekih petnaestak godina. Zaljubili smo se na prvi miris, a zaljubljenost ne popušta do danas. Naprotiv.

Evo menija (980 kuna) za ovo jedinstveno i spektakularno vinsko iskustvo.

1. Capesante sa žara, krema od crvene leće i pancete, leća beluga, gel od wakame algi

Vina Gravonia Bianco Crianza 2014.

2. Sušena hobotnica, poširano jaje, pjena od krumpira, dehidrirani žumanjak, prah od crnih maslina

Vina Tondonia Bianco Reserva 2010.

3. Risotto carnaroli, cikla, paška ovčja skuta, gorgonzola, pinjoli 

Vina Tondonia Rosado Gran Reserva 2012.

4. Taglioni od sipe, umak od sipe ,prah od crnila sipe

Vina Cubillo Tinto Crianza 2013.

5. Patka s kremom od muškatne tikve, ukiseljena muškatna tikva, coulis od šljiva

Vina Tondonia Tinto Reserva 2010.

6. Jelen u vlastitom umaku, s kremom od celera i emulzijom od ljutike

Vina Tondonia Tinto Gran Reserva 2001.

7. Shropshire Blue Cheese

Vina Bosconia Tinto Reserva 2010.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.