Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Američki zaposlenici Domino’s Pizze financirali su Trumpovu kampanju s 290 tisuća dolara

trump-junk-food

Američki gastro portal Eater je ovih dana objavio vrlo indikativno istraživanje o financijskom angažmanu velikih američkih fast food lanaca u kampanji za predsjedničke izbore, koji se održavaju u utorak 3. studenog.

Američke korporacije doniraju novac kroz tri modela. Jedan čine korporacijski PAC- ovi. PAC je skraćenica za Political Action Committee, kroz koji tvrtka može vrlo u ograničenom iznosu izravno financirati stranku ili kandidata, ali zato smije plaćati oglase u kampanji ili druge troškove kampanje. Drugi model su izravne donacije predsjednika uprava američkih korporacija, koje ne moraju biti velike ali često odražavaju politički stav korporacije, jer su posve javne. Treći model čine uplate zaposlenika koji rade u korporacijama. 

Promatrajući sva tri modela, jasno je da američka industrija brze hrane snažno podržava Donalda Trumpa. Primjerice, PAC-ovi kompanija koje je Eater istraživao uplatili su puno više novca republikancima nego demokratima. Lanac Wendy’s 79 posto novca svog PAC-a poslao je Trumpovoj kampanji. McDonald’s je od svojih pola milijuna dolara 60 posto uplatio republikancima, a 40 posto demokratima. Kad je riječ o predsjednicima fast foor kompanija, jedino je šef McDonald’sa odlučio sponzorirati Joea Bidena, i to s 2500 dolara.

No, najzanimljivije su uplate samih zaposlenika. Radnici lanca pizzeria Domino’s dosad su prikupili oko 360 tisuća dolara za financiranje predsjedničkih kampanja. Od toga je oko 290 dolara otišlo Trumpu i republikancima. Zaposlenici drugih velikih fast food kompanija također su mnogo izdašnije financirali Donalda Trumpa.

Početkom pandemije Trumpova je administracija skoro sav novac namijenjen za pomoć restoranskoj industriji usmjerila prema velikim korporacijama, dok su neovisni restorani uglavnom ostavljeni da propadaju. U Trumpovom odboru za spas američke restoranske industrije pozvani su uglavnom predsjednici kompanija koje upravljaju velikim fast food lancima i veliki korporativni proizvođači hrane. Stoga nije neobično da fast food kompanije podržavaju republikance.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.