Nakon što su Kristian Baumann i Rene Redzepi najavili definitivno zatvaranje restorana 108, Kopenhagen je doznao da ostaje bez još dva mjesta koja su definirala ono što se naziva novom nordijskom kuhinjom. Chef Christian Puglisi najavio je da s krajem godine zatvara svoje restorane Relæ i Manfreds. Puglisi je Relæ otvorio 2010. kao antipod novoj nordijskoj kuhinji, koju je tada već smatrao odavno mrtvom.
Gastro portali se, naravno, pitaju je ovo kraj jedne ere. Pokret koji su vodili ovi protagonisti, a koji se temeljio na idejama inovacije, jednakosti i održivosti u visokoj kuhinji, iz temelja je promijenio ne samo svjetsku restoransku scenu nego i globalnu kulturu hrane. Oni maliciozniji pitaju se je li sve bio samo dobar marketing. Oni anksiozniji strahuju da će raznolikost ideja, senzibiliteta i žanrova nestati pred naletom velikih lanaca i restoranskih korporacija, na što je tijekom pandemije upozorio i Rene Redzepi.
Vrijednosti koje su promovirali chefovi poput Redzepija i Puglisija ipak neće tako lako nestati. Zatvaranje ovih restorana jest pitanje održivosti, ali održivosti biznis modela u prvoj restoranskoj ligi. Visoki troškovi, vječna potraga za talentima, nerealna očekivanja, golemi rad na PR-u, prevelika ovisnost o turistima, dugogodišnje su slabosti slavnih restorana koje je pandemija korona krize do kraja potencirala. Evo kako je Christian Puglisi, u svom stilu i ne prikrivajući gorčinu, najavio kraj projekta koji je obilježio jedno razdoblje u svjetskoj gastronomiji.
“Došli smo, vidjeli (nismo koristili pincete), pobijedili
U deset godina ReRelæ i Manfreds promijenili su jedan kvart, utjecali su na globalnu kulinarsku scenu, borili su se da ljudi počnu ozbiljno shvaćati biološku poljoprivredu. S ponosom mogu reći da je ta faza iza nas. Relæ i Manfreds su odrasli i vrijeme je da se okrene stranica. Ono što Relæ predstavlja odolijevat će vremenu, kakve god nam krize i tendencije budu donosile godine koje dolaze. Ali to što nešto možeš raditi ne znači i da trebaš. Ni da moraš. Imao sam privilegiju dobiti mnoge prilike u životu. Trebalo mi je puno hrabrosti da ih iskoristim, puno vjere u sebe i u svoje ideje.
Otvaranje Relæa i Manfredsa bila je potraga za slobodom stvaranja prostora gdje će moja znatiželja moći slobodno otkrivati (stvarati) restoran mojih snova, moga srca. Moji snovi su se potvrdili i ponosan sam što sam ih ispunio, boreći se cijelo vrijeme za svoju samostalnost. Tek sam u zadnjih godinu dana shvatio da, iako se moja želja za neovisnošću ne smanjuje, boriti se za nju znači raditi manje. Ovo zahtijeva svu hrabrost ovoga svijeta, ali ponosniji sam nego ikad što epilog i završno poglavlje Relæa i Manfredsa ispisujem slobodno kako sam mogao samo sanjati. Odlučio sam, dakle, oba restorana zatvoriti do kraja godine.
Ni ja ni moj tim ne odustajemo od utrke. Prešli smo ciljnu crtu
Hvala, time
#relaecommunity
Čekam vas sve idućih mjeseci da proslavimo.”
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.