Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Christian Puglisi zatvara oba svoja restorana u Kopenhagenu

christian-puglisi

Nakon što su Kristian Baumann i Rene Redzepi najavili definitivno zatvaranje restorana 108, Kopenhagen je doznao da ostaje bez još dva mjesta koja su definirala ono što se naziva novom nordijskom kuhinjom. Chef Christian Puglisi najavio je da s krajem godine zatvara svoje restorane Relæ i Manfreds. Puglisi je Relæ otvorio 2010. kao antipod novoj nordijskoj kuhinji, koju je tada već smatrao odavno mrtvom.

Gastro portali se, naravno, pitaju je ovo kraj jedne ere. Pokret koji su vodili ovi protagonisti, a koji se temeljio na idejama inovacije, jednakosti i održivosti u visokoj kuhinji, iz temelja je promijenio ne samo svjetsku restoransku scenu nego i globalnu kulturu hrane. Oni maliciozniji pitaju se je li sve bio samo dobar marketing. Oni anksiozniji strahuju da će raznolikost ideja, senzibiliteta i žanrova nestati pred naletom velikih lanaca i restoranskih korporacija, na što je tijekom pandemije upozorio i Rene Redzepi. 

View this post on Instagram

We came, we saw, (we didn’t use tweezers) and we conquered.  In 10 years Relæ and Manfreds have changed a neighborhood, made an impact on the global culinary scene, fought for people to take organic agriculture seriously, made tartar great again, and created countless memories, emotions, and unforgettable experiences for myself, visiting guests and staff alike. I can proudly say that now its time. Relæ and Manfreds has grown up and its time to move on. What relæ stands for will stand the time, whatever crisis and whatever trends and tendencies the next few years will be presenting us all. But just because you can doesn’t mean that you have to. Or that you should.  I have been privileged with so many opportunities during my lifetime. Grasping those and not have very often required plenty of guts and courage to believe in myself and my ideas. Opening @restrelae and @manfredscph was a quest for freedom and for creating a space where my curiosity could be free to discover the restaurant of my dreams and my heart. My dreams came true and I proudly managed to achieve it all while picking every fight to keep my independence. Only in this last year have I realized, that while my drive and need for independence has not dwindled, fighting for my freedom today, means doing less. While this particular opportunity called for all the courage in the world, I am prouder than ever to write the epilogue and final chapter of Relæ and Manfreds with the same freedom as when I was dreaming of the very first one. I have therefore decided to close by the end of the year. Me and my team are not leaving the race folks. We have crossed the goal line.  Thank you team #relaecommunity Pic from @pa_jorgensen from… 10 years ago. 😀 This calls for celebrations come see us in the next months!

A post shared by Christian Francesco Puglisi (@chrifrapug) on

Vrijednosti koje su promovirali chefovi poput Redzepija i Puglisija ipak neće tako lako nestati. Zatvaranje ovih restorana jest pitanje održivosti, ali održivosti biznis modela u prvoj restoranskoj ligi. Visoki troškovi, vječna potraga za talentima, nerealna očekivanja, golemi rad na PR-u, prevelika ovisnost o turistima, dugogodišnje su slabosti slavnih restorana koje je pandemija korona krize do kraja potencirala. Evo kako je Christian Puglisi, u svom stilu i ne prikrivajući gorčinu, najavio kraj projekta koji je obilježio jedno razdoblje u svjetskoj gastronomiji.   

“Došli smo, vidjeli (nismo koristili pincete), pobijedili

U deset godina ReRelæ i Manfreds promijenili su jedan kvart, utjecali su na globalnu kulinarsku scenu, borili su se da ljudi počnu ozbiljno shvaćati biološku poljoprivredu. S ponosom mogu reći da je ta faza iza nas. Relæ i Manfreds su odrasli i vrijeme je da se okrene stranica.  Ono što Relæ predstavlja odolijevat će vremenu, kakve god nam krize i tendencije budu donosile godine koje dolaze. Ali to što nešto možeš raditi ne znači i da trebaš. Ni da moraš.  Imao sam privilegiju dobiti mnoge prilike u životu. Trebalo mi je puno hrabrosti da ih iskoristim, puno vjere u sebe i u svoje ideje. 

Otvaranje Relæa i Manfredsa bila je potraga za slobodom stvaranja prostora gdje će moja znatiželja moći slobodno otkrivati (stvarati) restoran mojih snova, moga srca. Moji snovi su se potvrdili i ponosan sam što sam ih ispunio, boreći se cijelo vrijeme za svoju samostalnost. Tek sam u zadnjih godinu dana shvatio da, iako se moja želja za neovisnošću ne smanjuje, boriti se za nju znači raditi manje. Ovo zahtijeva svu hrabrost ovoga svijeta, ali ponosniji sam nego ikad što epilog i završno poglavlje Relæa i Manfredsa ispisujem slobodno kako sam mogao samo sanjati. Odlučio sam, dakle, oba restorana zatvoriti do kraja godine.  

Ni ja ni moj tim ne odustajemo od utrke. Prešli smo ciljnu crtu

Hvala, time

#relaecommunity

Čekam vas sve idućih mjeseci da proslavimo.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.