
Prije desetak godina zagrebački restorani uopće nisu pripremali deserte sa šljivama. Jedino je Kata Mičanović u Baltazaru pekla odličan štrudl od šljiva. Poneki tradicijski restorani i moderniji bistroi držali su doduše knedla sa šljivama, ali uglavnom tijekom cijele godine; prije otprilike pet godina u jednom smo bistrou u Tkalčićevoj i usred sezone šljiva dobili smrznute, pretpostavljamo Ledove okruglice od šljiva, što je vrhunac kulinarske lijenosti. Ove je godine sve drukčije. Šljive su doslovno svugdje oko nas.
U istarskoj konobi 2. Peron ovih dana pripremaju vrlo ukusnu krostatu sa šljivama. U izlogu zagrebačke slastičarne Jakšić poznate po savijačama, prošli smo tjedan vidjeli štrudl od šljiva. U samoborskom restoranu Kod špilje probali smo jako fin, tamnoljubičasti sladoled od šljiva, a u jednom istarskom fine dining restoranu donijeli su nam sorbetto od šljiva kao predesert.
Knedle od šljiva, esencijalno zagrebačko jelo, ovog su se rujna proširile brojnim gradskim restoranima. Jučer smo ih naručili u Vinodolu, gdje ih poslužuju prilično raskošno, u umaku od šljiva s vrhnjem. Riječ je ne samo o jako ukusnom nego i vizualno najatraktivnijem Vinodolovom desertu unatrag par godina.
Šljive su najvjerojatnije postale masovno popularne i zbog krize. U vrijeme kad restorani jedva preživljavaju, logično je da se chefovi okreću jeftinijim sastojcima . A šljive su zapravo najjeftinije sezonsko voće koje se može kupiti na tržnici. Prošle je subote mjerica šumskih borovnica na Kvatriću koštala 20 do 25 kuna, a kilogram šljiva 6 do 12 kuna. Kilogram smokava nije se mogao dobiti za manje od dvadeset kuna. Nizak food cost, visoka sočnost, atraktivna boja i omiljenost knedli sa šljivama vratile su ovo donedavno podcijenjeno voće u fokus restoranskih kuhinja što je dobro, jer šljive baš kao trešnje i višnje, zaista jesu sezonsko voće. Evo našeg kućnog recepta za knedle sa šljivama.
Za tijesto
Za punjenje
Za preljev
Skuhati krumpir, protisnuti ručno, dodati brašno, maslac , jaje i sol, umijesiti meko tijesto. Šljivama izvaditi koštice, pa ih napuniti smjesom šećera i cimeta. Od tijesta napraviti kuglice, pa svaki šljivu zamotati u kuglicu. Kuhati u kipućoj vodi dok ne isplove na površinu, pa još dvije minute. Trebat će vam oko desetak minuta ukupno. Na maslacu ispržite mrvice, uvaljajte knedle u mrvice.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.