Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Bezalkoholni Kozel prilično je grozan

kozel-g

Kozel je povijesno važna češka pivovara utemeljena 1875.godine. Kozel je izmislio nekoliko specifičnih stilova piva, preživio dva svjetska rata i 2002. godine postao dio Pilsner Urquella, proizvođača našeg omiljenog češkog lagera. Svijetli i tamni Kozel i danas su sasvim pristojna piva.

Ovih se dana, međutim, na hrvatskim televizijama žestoko reklamira bezalkoholni Kozel u plavoj limenci. Nismo mogli odoljeti da ga ne probamo, pa smo se još više razočarali sadržajem limenke s jarcem (jarac je, razumljivo, Kozelova maskota).

Ovo tamno bezalkoholno pivo na prvi pogled ostavlja dobar dojam. Njegova je pjena bogata i gusta a arome kompleksne, s naglašenom karameliziranom crtom. Aftertaste, na kojem se opet javlja karamel, neobično je dug za bezaalkoholno pivo. No, ono što se nalazi između aroma i atftertastea posve je grozno. U jednom trenutku imate osjećaj kao da pijete maltiranu slatkastu vodicu, kojoj se još umjesto poželjne gorčine pridružuje lagana, neugodna kiselina. Jako razvodnjen okus u potpunoj je kontradikciji s bogatom pjenom i intenzivnim aromama.

Logično je što je Kozel ušao u utrku za udio u rastućem svjetskom sektoru bezalkoholnih i niskoalkoholnih piva (ovaj Kozel ima 0,5 posto alkohola). U krajnjoj liniji, u tom se sektoru ne nadmeću samo globalni korporativni brandovi nego čak i punkerski Brewdog. Točno je nadalje da nikad nismo probali zaista dobro bezalkoholno pivo, jer je pivo ipak,alkoholno piće. Ali, Kozelovo bezalkoholno zbog snažne suprotnosti između aroma i okusa spada među gore primjere žanra.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.