
Jučer su nas u Vinodolu, koji je uput govoreći za ručak bio pristojno pun, ponudili slanom panna cottom od zobi i pastrnaka. Ljubazna konobarica rekla je kako se radi o veganskoj panna cotti, što znači da se u njenoj izradi ne koristi slatko vrhnje. Sama panna cotta bila je izvanredna. Kremasta, blago slana, s hrskavim elementima i čistim okusom pastrnaka, korjenastog povrća koje jako volimo.
Osim što je perfektna za ljetne vrućine, ova panna cotta ima i malo dublje značenje. Vinodol, koji je do korone bio uvjerljivo najposjećeniji restoran u centru Zagreba, oduvijek se doživljavao kao carstvo velikih komada mesa. U Vinodolu se jede teletina ispod peke, janjetina s ražnja (kad je u sezoni) zagrebački odrezak, pašticada bifteci i turnedoi, i nešto ribe. U Vinodolu se načelno ne posližuju veganska, pa čak ni vegeraijanska jela (ne računajući sezonske klasike poput paste s crnim tartufima ili rižota od vrganja)
Panna cotta od pastrnaka i zobi mijenja takav imidž Vinodola i širi njegovo područje djelovanja, što se može pokazati dobrim u vrijeme borbe za svakog gosta. Za ovo je inovativno i izvrsno jelo odgovoran mladi, vrlo talentirani chef Kristijan Godinić, koji je stalnu Vinodolovu publiku lani ugodno izmenadio hobotnicom u umaku od jagoda i bosiljka.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.