Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pisac knjige o gljivama pojeo je gljive koje su pojele njegovu knjigu

knjiga-gljive

Merlin Shledrake je biolog s Cambridgea, istraživač gljiva. Njegova knjiga Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds, & Shape Our Futures je znanstveni bestseler koji, kako su napisali neki kritičari “mijenja kompletnu percepciju svijeta” otkrivajući stvarnu važnost i utjecaj zanemarenog svijeta gljiva. Sheldrake toliko voli gljive da ne samo da je im je posvetio svoju karijeru i nekoliko godina pisao knjigu o njima, nego je pustio bukovačama ( pleurotus ostreatus) da pojedu njegovo djelo. Onda je on pojeo njih. Pleutorus gljive važne su zbog svoje proždrljivosti, rado jedu i sirovu naftu, filtere cigareta i smeće pa se intentzivno istražuju mogućnosti njihove primjene u čišćenju okoliša.

Dio gljiva koje je uzgojio na svojoj knjizi i pustio ih da je pojedu je ukiselio, ostao je ispržio na ulju sa češnjakom. “Bile su preukusne, nisam osjetio ništa što bi ukazao sa su gljive probavile moj tekst.” Sheldrake je biolog, pisac, glazbenik i stručnjak za fermentaciju.

Njegovo područje interesa je promjena svijesti koju nam gljive mogu donijeti ako pustimo da nam pokažu kako zapravo funkcioniraju prirodni procesi i zašto su upravo gljive dominantna vrsta na Zemlji. Za Sheldrake je svijet gljiva fascinantan i poetičan i njegova istraživanja izlaze daleko izvan okvira biologije, u filozofiju, duhovnost i mistiku. Njegov genijalni PR za knjigu nije samo doslovno utjelovljenje izraza "eat your words" (povući riječ otprilike) nego i dosljedno prenosi senzibilitet koji daje stvarnu vrijednost njegovu znanstvenom i autorskom radu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})