Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MALI FB MASTERCLASS MARINA VANJAKA Za dobro tijesto ključno je prepoznati dobar kvasac. Evo kako

vanjak-kvasac

“Šalju mi mailove za recepte za kruh i pizzu, ali moj odgovor je uvijek isti. Na YouTubeu je bezbroj videa koji pokazuju kako se peku kruh i pizze s raznim kvascima i receptima i nema potrebe da ja tu nešto objašnjavam, kaže osnivač O’Hare Marin Vanjak, vjerojatno vodeći hrvatski autoritet za tijesta i pizze.

Vanjak je u videu koji je objavio na svom Facebook profilu ipak odlučio objasniti jednu stvar, jer bez nje nijedan recept za kruh i pizzu ne vrijedi mnogo. “Ljudi često pitaju zašto im kruh jedan put uspije a drugi put ne, iako su sve napravili isto. E, razlog zašto se to događa nešto je o čemu internet ne govori,” kaže Vanjak. Ključna stvar za dobar kruh i pizzu je dobar kvasac. Čovjek koji želi da mu kruh i pizza uspiju svaki put, mora znati prepoznati dobar kvasac.

Vanjakov video dolazi u pravi tren. Epidemija korona virusa izazvala je jedinstven fenomen. Ljudi u cijelom svijetu pokupovali su tone brašna i kvasca i dovoljno je baciti površan pogled na društvene mreže da bi bilo jasno da je u tijeku globalni kolektivni eksperiment u kućnom pekarstvu.

Security Check Required

null

“Ne čudi me kad to ne znaju amateri, kućni kuhari, ali činjenica je da ni 90 posto profesionalaca ne zna prepoznati što je stvarno dobar kvasac,” upozorava Vanjak. Najvažnije karakteristike koje treba gledati kod kvasca su tekstura i miris. “Kvasac mora imati otvoreni, kiselkasti miris, ne slatkast. Mora mirisati malo cvjetno, nezatomljeno,” opisuje Vanjak. Još važnije od mirisa je tekstura kvasca. “Kvasac se mora doslovno listati, ako je kao plastelin ili kuma, nije dobar.”

Uvijek morate kupiti najsvježiji mogući kvasac. Ako vam je kvasac stajao u frižideru i više nije u optimalnom stanju, bacite ga. Skočite u dućan i kupite novi, svježi. “Kvasac košta kunu i pol. Uzmete jednu kocku, pogledate datum, otvorite, pomirišete, probate lista li se, ako je dobar kupite drugu kocku i obje odnesete na blagajnu. U čemu je problem?,” pita Vanjak, “Nećete valjda štedjeti na kuni i pol za kvasac?” Naravno, besmisleno je štedjeti na kvascu. Čak i sada kad ga nema, počele su ga dijeliti pekarnice i pivovare, a kad mjere malo popuste možemo očekivati živahnu razmjenu startera.

Kako prepoznati i nabaviti najbolji mogući kvasac i kako raditi s njim, od roka trajanja do strukture i mirisa, Vanjak na Facebooku upravo objašnjava detalje koji bi mogli značajno poboljšati vaše kućne pekarske dosege. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.