Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Hrvoje Zirojević 6. rujna gostuje u porečkom Spinnakeru

Zirojevic_foto Dean Dubokovic

Chef Hrvoje Zirojević najveći je hrvatski majstor riblje kuhinje uz Davida Skoku. Iako njegov restoran Laganini na Palmižani radi samo ljeti i izvan puta je gostima koji nisu nautičari, Zirojevićev utjecaj vidi se na cijeloj suvremenoj restoranskoj sceni Srednje Dalmacije.

Zirojević kuha inovativno, otkrivajuće, potpuno autoritativno ali s puno senzibiliteta, na momente tankoćutno. Njegova je morska kuhinja toliko estetizirana da ni kad obnavlja najtradicionalnija jela u njoj nema ničega rustikalnog ni okrenutog prošlosti. Iako dosta koristi utjecaje velikih međunarodnih kuhinja (Zirojević među ostalim redovno kuha u Japanu, svojedobno je kuhao u New Yorku s velikim Danielom Bouludom), riječ je o posve autorskom i originalnom kuhanju.

Tuna i ganache od gusje jetre

Zirojević je istinski modernizator, od onih koji vraćaju zaboravljene vrijednosti i čine ih relevantnima u novim vremenima, istodobno šireći granice u lokalnoj gastronomiji. Stoga, ako se početkom rujna zateknete u Poreču ili okolici, ne biste trebali propustiti Zirojevićevo gostovanje na novom izdanju Spinnaker Gourmet Stagea u Valamarovom restoranu Spinnaker.

Gourmet Stage je trajna serija gostovanja najboljih hrvatskih chefova u Spinnakeru, u kojoj su dosad nastupali chef Pelegrinija Rudolf Štefan, i tim zagrebačkog Noela na čelu s chefom Goranom Kočišem.

laganini-ulaz
Laganini

Večera u Spinnakeru počet će s Bajaderom od tune. Slijedi carpaccio od
tune punjen ganacheom od jetre mola, jedno od najelegantnijih ribljih jela koja smo ovoga ljeta imali prilike kušati u Laganiniju. Nakon carpaccia, gostima Spinnaker Gourmet Stagea poslužit će moćni rižoto s tunom i karameliziranim sladoledom od kore paškog sira. Kao glavno jelo bit će poslužena pašticada s rimskim njokom, dok će peti slijed, desert Mondrian, pripremat će executive chef Valamar Riviera Hotela Ivan Ergović.


Zirojevićev meni u Spinnkeru pratit će pjenušac Perla Bianca Franca Armana, Senjković Rosé Spoža 2018, Tomićeva Beleca 2018, Terra Madre Pošip Premium 2018 i Testament Babić iz 2016. Uz desert točit će se Geržinićev Muškat.

SPINNAKER GOURMET STAGE

Hrvoje Zirojević, Laganini

6. rujna 2019.
REZERVACIJE
spinnaker@valamar.com
052 400 804.

Naslovna fotografija/Dean Dubokovič

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.