Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vera Zima opet je pogodila: Iločki chardonnay iz 2015. s navojnim čepom, izvrsna je vrijednost za novac

chardonnay-ilocki-glavna

Chardonnay je u Hrvatskoj, kvalitativno gledajući, posve marginalna sorta. U Istri valja spomenuti Cattunara i Degrassija, u Dalmaciji tek manje poznatu, ali obećavajuću vinariju Prović iz Opuzena, u Slavoniji Krauthakera i Belje, a u Bregovitoj Hrvatskoj Koraka s njegovim lukzusnim Sur Liem. I tu su, naravno, Iločki podrumi, koji pod zaista ekspertnim vodstvom sjajne enologinje Vere Zime iz godine u godinu izbacuju jezera pitkih, čistih i razmjerno jeftinih suhih vina na hrvatsko tržište.

U zadnjih smo desetak dana popili više buteljki chardonnaya bazične iločke linije, one s navojnim čepom (sva bi njihova vina, zapravo, hitno morala pod navojne čepove, neovisno o pojedinom brendu). Iločki chardonnay pod navojnim čepom, iz lanjske berbe, svjež je, lagan, hrskav, savršeno čist, ali se od milijuna hektolitara tehnički korektnih vina razlikuje po sasvim malom dodatku grožđa zahvaćenog botritisom, što niskoalkoholnom, osvježavajućem vinu daje dodatnu dubinu i gotovo kompleksan okus.

chardonnay ilocki

Određena količina kasnije ubranog grožđa potpuno je promijenila definiciju ovog chardonnaya, pa smo umjesto svakodnevnof supermarket vina, dobili vino koje jest osvježavajuće, koje jest everyday drinking po definiciji, ali koje svojim lagano mednim završetkom i određenom kremoznošću, stvara ugodni contrast svježini i primarnim voćnim aromama, pa tako nadilazi svoju tržišnu kategoriju. Iločki chardonnay s navojnim čepom , jedno je od najboljih vina koja se mogu kupiti u Hrvatskoj za cijenu do 40 kuna.Radi se o novom uspjehu superprofesionalne gospođe Zime.

Gastropreporuka: Iločki chardonnay ovih smo dana kušali uz juhu od graška s vlascem i parmezanom, s kojom se izvrsno složio. Solidno je išao i uz rižoto s lisičicma, vrganjima i pancetom, premda su se okusi šumskih gljiva i pržene slanine pokazali ponešto predubokima za ovaj tip vina. Stoga bi bazični chardonnay Iločkih podruma valjalo piti uz jednostavnija i laganija jela, poput piletine na roštilju, povrća na roštilju, te prženih srdela, gavuna ili inćuna. Dagnje bi, također, mogle biti dobra opcija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.