Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je legendarni Jonathan Gold, kritičar koji je demokratizirao restoransku industriju

U Los Angelesu je u 57. godini umro restoranski kritičar Jonathan Gold. The Most Lovable Food Critic kako su ga američki mediji voljeli zvati, bio je prvi restoranski kritičar koji je dobio Pulitzerovu nagradu. Kako je objavio Los Angeles Times, novine za koje je pisao, Gold je umro od raka gušterače.

Vijest o njegovoj smrti šokirala je restoranski biznis, na Twitteru se množe reakcije poznatih svjetskih chefova, restoratera i novinara.

Jonathan Gold o hrani i restoranima je počeo pisati u tjedniku LAWeekly, karijeru je nastavio u Timesu s kolumnom Counter Intelligence i Gourmetu. Pulitzerovu nagradu dobio je 2007. dok je pisao za LA Weekly, a 2011. je bio u užem izboru. 

Gold je imao poseban stil, veliku osobnost i jedinstveni senzibilitet. Milijuni čitatelja pratili su njegove recenzije malih, neformalnih i etničkih restorana, obiteljskih gostionica, kvartovskih zalogajnica koje je uvijek nekako više volio od tradicionalnih restorana i fine dininga i prvi počeo pisati o njima u visokotiražnim mainstream medijima.

Goldov utjecaj na demokratizaciju restoranske industrije i njezin današnji izgled bio je golem. Ruth Reichl, slavna bivša restoranska kritičarka The New York Timesa, koja je mu je bila urednica u Timesu i Gourmetu, Golda smatra pionirom suvremenog pisanja o hrani.

Mnogi vodeći američki gastro mediji, poput Eatera, Munchiesa i (danas ugašenog) Lucky Peacha, na svoj način prate Goldov pogled na restoransku industriju.

“Jonathan je razumio da hrana može spajati zajednice i omogućiti nam a razumijemo druge ljude,” rekla je Reichl za Guardian, “Početkom 80-tih to nije vidio nitko osim njega. Bio je pionir i zaista je promijenio način na koji svi pišemo o hrani.”  

Jonathan Gold dobio je više nagrada Fondacije James Beard. Njegove recenzije objavljene su u knjizi. Counter Intelligence: Where to Eat in the Real Los Angeles, in 2000.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.