Pitajte bilo kojeg boljeg chefa ili slastičara kako trebaju izgledati dobre krafne, dobit ćete otprilik ovaj opis. Krafne su jedna od onih slastica oko kojih nema previše rasprave. Prilično standardizirane i masovno popularne, u najrazličitijim nacionalnim izdanjima od glaziranih donuta do klasičnih beigneta, krafne su jedna od omiljenih tema u profesionalnim kuhinjama. Kad je nakon zatvaranja svog legendarnog restorana WD~50 njujorški chef Wylie Dufresne na Williamsburgu otvorio donut shop, čuđenje je trajalo svega dva dana. Dufresneov radar za nove afinitete publike nadaleko je poznat, i s manufakturom krafni Du’s Donut and Coffee točno j pogodio nostalgičnu, emotivnu crtu koja nas zadnje dvije godine masovno vraća slasticama, slastičarnicama i okusima koje smo uvijek voljeli. Krafne su utjelovljenje tog trenda. U zagrebačkoj slastičarnici Time, slastičar Robert Hromalić već se neko vrijeme bavi ovom temom. Klasične, udomaćene kolače skloni smo ljubomorno braniti i kad s time branimo pogrešna uvjerenja o tehnikama i okusima.No, Hromalićeve unaprijeđene dotjerane verzije kremšnita, čupavaca i prekmurskih gibanica, i njegova Apple Pie fritula, tehnički i u okusima dotjerane daleko izvan uvriježenih predodžbi, munjevito su osvojile zagrebačku publiku. Zato smo Roberta Hromalića zamolili za recept koji bi krafne pomaknuo iz njihova dobro poznatog okvira, i dobili smo recept koji spaja kremastu slatkoću sira s kiselinom i raskošnom aromatikom kumkvata.
Sastojci
Sve sastojke stavite u zdjelu i miksajte dok se ne razvije gluten, trebat će vam oko 20 minuta srednjoj brzini. Dodajte maslac i nastavite miksati dok smjesa ne postane homogena. Pustite tijesto da se hladi 2-3 sata pa ga razvaljajte i plastičnim kalupom promjera 5 cm napravite krugove od tijesta. Ostavite da se diže, idealno na temperaturi od 28 stupnjeva oko 35 minuta. Zagrijte ulje u dubokoj posudi na 165 stupnjeva i pržite 3 minute sa svake strane.
Sastojci
Kumkvat operite i prerežite popola. Blanširajte 2 minute. Postupak ponovite dva puta. Prokuhajte vodu, šećer i glukozu, ohladite i prelijte preko kumkvata. Sve zajedno vakumirajte i stavite kuhati sous vide 48 sati na 60 stupnjeva.
Sastojci
Mlijeko, vrhnje i vaniliju prokuhajte na 100 stupnjeva. U drugoj posudi umutite žumanjke, gustin i šećer. Ulijte mješavinu mlijeka i vrhnja i sve zajedno prokuhajte na 100 stupnjeva. Kad prokuha nastavite miješati još 3 minute. Kad temperatura kreme padne na 80 stupnjeva dodajte mascarpone, maslac i miksajte štapnim mikserom. Hladite 12 sati.Ohlađenu kremu izmiksajte i dodajte narezani kumkvat. Pržene krafne napunite kremom i uvaljajte u netopivi šećer u prahu.
Napomena: Na naslovnoj fotografiji nisu krafne iz recepta
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.