Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Glenmorangie sada proizvodi bicikle od starih bačvi whiskyja

Nova Glenmorangiejeva ekspresija je – bicikl. Nova, jer su na tržište već izbacili liniju elegantnih Finlay sunčanih naočala s okvirima od drveta starih bačvi u kojima odležavaju whisky. Sada su, u suradnji s oregonskim proizvođačem bicikala Renovo, napravili elegantni luksuzni bicikl. Riječ je o Glenmorangiejevoj seriji Beyond the Cask u kojoj će destilerija izbaciti još nekoliko atraktivniih proizvoda od recikliranih bačvi. Prve recenzije bicikla su jako dobre, test vozači hvale udobnost i reaktivnost bicikla. Što se i očekuje od Renova, tvrtke koja je 2007.  izmislila koncept proizvodnje šupljih drvenih okvira za bicikle.  Jednu posebnu seriju već su proizveli za Audi.

Glenmorangie Original bicikl je čisti ručni rad. Stare bačve od američkog hrasta šalju se u Portland i tamo prvo suše u pećima kako bi dobile svojstva koja Renovo treba za konstrukciju bicikla. Pougljenjene stijenke bačvi se bruse, a duge (drvene letvice od kojih je bačva napravljena) se pojedinačno obrađuju i savijaju u ramu bicikla. Za svaki bicikl potrebno je oko 20 radnih sati. Rame se izrađuju u nekoliko veličina, od 52 do 61 centimetra. Radi kontrasta, obrađene dijelove Glenmorangieovih hrastovih bačvi kombiniraju s tamnijim drvetom afričkog kosipa. Nakon lakiranja i utiskivanja Glenmorangiejevog loga, bicikl teži 8,1 kilogram. Cijena  – oko 40.000 kuna.

https://www.youtube.com/watch?v=_EdwY6Z5oDA

Glenmorangie svoje bačve za odležavanje koristi samo dvaput i morali su riješiti problem reciklaže. Ideja o proizvodima od bačvi nastala je iz želje destilerije da oda počast drvetu koje daje dušu njihovim whiskyjima i da pritom budu inovativni. A kako je vlasnik Glenmorangieja LVMH, najveća svjetska luksuzna korporacija, logična odluka je da se bačve recikliraju u luksuzne proizvode. Na pitanje novinara znači li to da bi uskoro trebalo očekivati Glenmorangie namještaj, kofere ili parfeme, direktor Glenmorangieja objasnio je da ideje za proizvode u seriji Beyond the Cask dolaze iz destilerije, a ne iz LVMH-a. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.