
“Vidjeli ste i sami da urod nije kakav smo očekivali. Možda 600 grama po trsu. Dogodila nam se, naime, ekstremno jaka tuča 2. kolovoza, koja je sve potamanila. Na svu sreću, uspjelo se oporaviti do berbe, ali kad smo poslije tuče vidjeli stanje bilo je kao masakr. Mislio sam da uopće nećemo imati berbu ove godine. Ipak, ne sumnjam u kvalitetu, osim te tuče nismo imali nikakvih drugih problema.”
Rekao nam je gospodin Ivica Dilber nakon odrađene berbe u Tomislavgradu u vinogradima njegove vinarije Knebu. Berba u Knebu, kojoj smo ove godine prvi put prisustvovali, poseban je događaj. Knebu, naime, ima najviše vinograde u našoj regiji, na 900 metara nadmorske visine. Moto vinarije je High Alitude Wines. Iako je Knebu na 900 metara nadmorske visine, u stvarnosti se ne odaje takav dojam zbog širine velikog Duvanjskog polja i okolnih planina.


Kad ste smješteni na 900 metara iznad mora, to prirodno nosi određene prednosti. Primjerice, u vinogradima Knebu nema bolesti, zbog vjetra koji stalno puše u Duvanjskom polju. Zemlja se također, brzo isušuje što doprinosi zaštiti. U Knebu su, nadalje, smislili antifriz sistem koji pomoću mlaznica štiti od mraza. Lokacija i uvjeti odredili su da berba u Knebu počinje kasnije nego u tradicionalnim vinogradima, krajem listopada.

Nakon kratkog osvježenja i jutarnje kave svatko od gostiju je dobio svoj red vinograda, profesionalne škare i kutiju koju treba napuniti što pažljivije i detaljnije. Odabran je vinograd Brišnja u kojem raste chardonnay. Vinogradi u Knebu su nazvani su po ljudima od kojih je gospodin Dilber kupio zemljište. Podijeljeni u parove po dvoje, počeli smo odvajati mrežu od vinove loze i zatim odvajati grožđe. Bili smo u dosta profesionalnih berbi, ali ovoga puta smo prvi put i sami brali, pa nismo točno znali što očekivati. Berba je fizički težak posao za koji treba imati dosta kondicije. Treba se konstantno saginjati, rezati, proučavati je li ostalo propuštenog materijala, napuniti plastične kašete i odnijeti ih do traktora.






Ali berba je i meditativno iskustvo, koje vas povezuje s prirodom, okruženi ste vinogradima i gledate kako se u godinu dana razvilo grožđe koje će uskoro postati vino. Kao neiskusni berači sporo smo punili kašete, ali smo se potrudili da barem budemo detaljni. Za jedan red od pedesetak metara vinograda trebalo nam je malo manje od sat vremena. A Knebu ima ogromne vinograde, rasprostranjene na 15 hektara. Koliko bi nam vremeno trebalo za sve vinograde? Dva dana? Tri dana? Možda je berba brža kad beru profesionalci? Sigurno je.

Uspjeli smo napuniti dvije i pol kašete. Nije loše za početnike. Nakon berbe osjećate se ispunjeno i zadovoljno oniom što ste odradili, i vremenom koje ste proveli u prirodi. Tenisice su nam bile pune blata i pošteno smo se oznojili iako nije bilo vruće, a i stalno je puhao povjetarac. Uslijedilo je ono najbolje: ručak i degustacija vina. Knebu je premijerno predstavio svoj prvi pjenušac, koji je još u fazi pet nata. Vrlo dobar početak.



Za ručak je bio zadužen Ante Vukadin, pobjednik prošlogodišnjeg MasterChefa koji je rođen upravo u Tomislavgradu. Vukadin je napravio dosta dobre arancine, tartar na koštanoj srži, tagliatelle od sipe, obraze s karameliziranim lukom i krumpirom i tiramisu od buče. Točila su se naravno Knebu vina, među kojima su se posebno istaknuli novi sauvignon Breeze i traminac iz 2023. Pinot noir je bio fantastičan. U pauzi između predjela i glavnog jela imali smo prilike obići radove na novoj vinariji koja se upravo gradi.

Nova vinarija je monumentalni projekt koji će u potpunosti preokrenuti turističku scenu Tomislavgrada. Obrisi su već jasno vidljivi. Ukošeni krov bit će zelena oaza na koju će se posjetitelji moći popeti i uživati u pogledu uz čašu vina i mala jela. Glavna sala u kojoj će se nalazi i kušaonica, također ima odlične poglede na vinograde i Duvanjsko polje. Određen je i prostor za restoran, kao i terasa na kojoj će biti užitak kušati vina.

Podrumi u kojima će vina odležavati u velikim bačvama ili inoxu već su skoro gotovi. Posebno je zanimljiv detalj staklenog kruga na stropu, kroz koji se iz podruma može vidjeti nebo. Takve detalje je osobno uveo gospodin Dilber i njegova obitelj, koji su se za svoju vinariju inspirirali obilazeći gotovo sve važne europske vinarije. Određen je i prostor za buduću arhivu, što je posebno važno za svaku ozbiljnu vinariju.
U funkciju bi ubrzo mogao biti i atraktivan tunel prolazom kroz koji će završavati obilasci vinarije. Tunel će voditi do električnih vozila koja će posjetitelje voziti u obilazak vinograda. U Knebu vinariju je uloženo puno truda, znanja i pažnje za cjelokupno iskustvo. Vinarija bi se trebala otvoriti u proljeće 2027. godine zajedno s pet vila smještenih usred vinograda. Cijeli Tomislavgrad, gdje se nikad nije proizvodilo vino, polako uviđa važnost vinskog turizma. Susjedne parcele su polako počele graditi smještajne objekte. Nadamo se da će u budućnosti i lokalna ugostiteljska i hotelska pokazati barem dio ambicija koje upravo ostvaruje Knebu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.