Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Macola je masovno popularna kamiondžijska i autobuserska menza s prihvatljivom hranom

macola

Macola je sasvim sigurno jedan od najpopularnijih hrvatskih restorana, uz Putniku na Grobniku gdje se svakodnevno okuplja nemogući broj ljudi. Macola se za razliku od Putnika nalazi na samoj autocesti na odmorištu Zir i tamo jedu apsolutno svi, od usamljenih putnika koji trebaju brzi ali pošteni obrok na putovanju, preko vozača kamiona, do obitelji s djecom pa čak i većih grupa. 

Kad sam u ponedjeljak poslijepodne, van bilo kakve sezone, stao na kasni ručak na odmorištu Zir, u Macoli je bilo najmanje pedesetak ljudi. Na parkingu nije bilo gužve, ali se Macoli može pristupiti sa obje strane autoceste. Macola je popularan jer je gotovo jedini restoran na našim autocestama koji nudi brzu hranu a da nije franšizni fast food lokal, dok je konkurencija na benzinskim crpkama uglavnom orijentirana na sendviče i hot dogove.

Macola je i nacionalno poznat zbog okupljanja navijača koji se povremeno obračunaju na odmorištu. Kod Macole je prošlog tjedna završen i “obračun” na glazbenoj sceni, kad su Baby Lasagna i Vojko V nakon nekoliko dana trzavica lansirali novu zajedničku pjesmu. Macola je dio kulture dalmatinske autoceste. Iako sam stao valjda tisuću puta na odmorištu Zir, nikad prije nisam jeo u Macoli. Ovoga puta sam ispravio pogrešku.

Prvo me iznenadilo što je Macola punokrvna menza. To znači da uzimate padanj i izabirete s linije što ćete jesti. Efikasno i brzo, baš kako i treba biti na autocesti. Iznenadio me i izbor i količina jela. Dnevna ponuda broji desetak jela, pa sam izabrao dva klasična menzaška, na kojima sam živio kao student u Rijeci; gulaš i pohano. U riječkom Indexu nije baš bilo gulaša od divljači, ali ga zato ima na Macoli. Na liniji sam čuo i kako dvoje kuhara pričaju da je pire krumpir toga dana baš dobar pa sam poželio i njega probaati. Na liniji su i razne salate, koje sam preskočio, mali izbor pića od kojih sam uzeo limenku cole, i kruh.

Na blagajnu sam dakle došao s dva jela, pićem i kruhom. Račun 27 eura. Nije baš malo za standarde menze i samoposluge. Velika blagavaonica cijela je uređena u masivnom drvu, s medvjedima i drugim divljim životinjama.  Jela koja sam odabrao su bila sasvim solidna, iako preskupa za svoju kategoriju Gulaš od divljači je bio dobar, snažnog okusa, a pire nažalost nije bio dobar, bio je pun grudica. Zanima me kakav je kad je loš,ako je danas bio dobar.

Pohano je bilo srednja žalost. Pohana piletina je jedno od temeljnih menzaških jela, ali u Macoli je bila malo prepečena i loše panirana. Tjestenina koju sam uzeo za prilog je bila dosta masna, očito joj dodaju puno ulja da se ne bi slijepila u metalnim posudama. Porcije nisu najveće na svijetu, kakve su vjerujem prije bile i zbog čega je Macola dobio na popularnosti. Ali bez obzira na sve ove zamjerke, dobro je što Macola postoji i bilo bi još bolje kad bi na više naših odmorišta radili  restorani poput Macole. On naravno može biti puno bolji, ali to sad stvarno nije bitno. Bitno je  da Macola funkcionira brzo i efikasno i da može zaprimiti ogroman broj ljudi bez većih čekanja. Kad bi bio 20 posto jeftiniji, bio bi optimalan. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.