Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KONSTERNACIJA U ITALIJI Poznati proizvođač panettonea Motta lansirao je slani panettone

Talijanske chefove i pekare već neko vrijeme intrigira fenomen slanog panettonea. Smatraju ga novom gastronomskom granicom koju ipak još nisu svi spremni preći. Slani panettone s gastronomskog stanovišta ima smisla, najviše zbog bogatog okusa, potencijalne raznolikosti i elementa iznenađenja. Slani panettone nije izmišljen jučer, ali je živio uglavnom na marginama talijanske gastronomije. Ovih dana silovito je ušao u mainstream.

Na projektu prvog masovno proizvedenog slanog panettonea udružilo se dvoje velikih igrača, Motta i Bruno Barbieri. Talijanska firma Motta jedan od najvećih i najjačih brendova industrijskog panettonea, u vlasništvu velikog konditora Bauli. Bruno Barbieri, ekscentrični i nemilosrdni sudac talijanskog MasterChefa, jedan je od najvažnijih talijanskih chefova. Njegovi restorani imaju sedam Michelinovih zvjezdica, to je druga najveća brojka iza Enrica Bartolinija, talijanskog superstara koji ima nedostižnih 14 zvjezdica.

Motta i Bruno Barbieri napravili su dva slana panettonea: Mediteranski, s kandiranom koricom sicilijanskih limuna, sušenim rajčicama, origanom i sjemenkama koromača, i panettone all’arrabiata sa sušenim rajčicama, ljutom paprikom i origanom. Slani panettone još se ne može kupiti u talijanskim supermarketima, probna tura je rasprodana, ali se može kupiti preko interneta.

Motta je razvila slani panettone prvenstveno zbog toga da bi ga “desezonirala” Teško je živjeti od panettonea kad se on prodaje svega nekoliko tjedana u godini. Zbog toga su za predstavljanje slnog panettonea odabrali ovaj dio godine, uoči božićnog shoppinga i oko svisvetih. Drugi razlog je vječna potreba za diferzifikacijom. Ako ste prvi u novoj kategoriji proizvoda, možete računati na prednost nad konkurencijom barem nekoliko godina. Na koncu, zašto ne bismo uživali u slanom panettoneu? Masno, bogato, prozrač no i sočno tijesto panettonea u slanoj verziji rođeno je za pršute i sir, maslinova ulja, za tisuće raznih kombinacija. Bruno Barbieri bio je očekivani partner, jer je za Mottu razvio već nekoliko klasičnih panettonea i liniju peciva, među kojima je najzapaženiji bio pain au chocolat.

Prve recenzije slanog panettonea nisu dobre. Talijanski gastro kritičari uspoređuju ga s pakiranim industrijskim mekim pecivima, neki pišu ima okus greške u kuhanju, kad u recept za desert slučajno dodate sol.

Nazvati ovakav proizvod panettoneom nije mali rizik. Panettone je u Italiji zaštićen zakonom. Zakon propisuje način proizvodnje i sastojke panettonea. Među propisanim sastojcima su i sol i šećer, nigdje ne piše u kojem omjeru, ali duh zakona o panettoneu je očuvanje tradicije i zakon nalaže da se panettone radi u duhu tradicije, kao slatko a ne slano jelo. Tehnički i pravno, Motta nije prekršila zakon kad je svoj novi proizvod nazvala panettone, ali očekujemo zanimljive rasprave.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.