Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CEREA U MIRAMAREU Paccheri da Vittorio, pasta s tri Michelinove zvjezdice, zaista spadaju među najukusnija jela od tjestenine na svijetu

U nedjelju navečer, uz zalazak sunca, Roberto Bobo Cerea osobno je kuhao u porečkom restoranu Miramare by Fratelli Cerea, smještenom uz bazen hotela Miramare, na otočiću Sveti Nikola preko puta porečke rive. Roberto Bobo Cerea, jedan od vlasnika i chefova talijanskog restorana Da Vittorio, koji već petnaestak godina drži tri Michelinove zvjezdice, treću godinu zaredom redovito dolazi u Istru; njegov je restoran lakoćom postao najpopularniji ozbiljni lokal u Poreču.

Chef Roberto Cerea

Chef Cerea sinoć je pripremio meni od sedam sljedova na kojem su se našli neki poznati klasici, poput špageta od sirove tune na bagna caudi, i nekoliko novih jela, poput izvanrednog zelenog rižota sa škampima i pistacijama. Cerea vjerojatno kuha najbolji rižoto u Hrvatskoj.

No, večerom su ipak dominirali paccheri Da Vittorio, potpisno jelo obitelji Cerea. Riječ je, podsjetimo, o paccherima u umaku od tri vrste rajčice (dominira San Marzano), bosiljka i mnogo parmezana. Uspjeh umaka ovisi o vještini inkorporiranja parmezana, koji se mora u potpunosti rastopiti i ne smije koagulirati; ključna je dakle temperatura umaka.

Paccheri da Vittorio, koji se dovršavaju pred gostima, jučer su bili savršeno glatki i ovisnički ukusni. Radi se o pasti koja doista zaslužuje tri Michelinove zvjezdice i o jednom od najboljih jela s tjesteninom na cijelom svijetu. Nakon pacchera i glavnog deserta, konobari su prejedenim gostima dijelili šnite gioconde s marelicama, još jednog klasika iz repertoara obitelji Cerea.

Vrhunsko kuhanje očekivali smo, jer znamo tko je Bobo Cerea. Međutim, u Miramareu nismo očekivali vrlo prijateljske cijene vina. Dom Perignon košta 350 eura, što je dosad najniža restoranska cijena DP-a koju smo vidjeli u Hrvatskoj. Dom Perignon u maloprodaji košta između 245 i 260 eura, ponegdje i do 300 eura. U Miramareu su dakle dovoljno pametni da na cijene luksuznih vina ne stavljaju maržu puta dva ili tri, naprosto zato što ih žele prodati. Mlada istarska vina koštaju između 35 i 37 eura, što je prilično pristojno za restoran visoke klase. Pred porečkim restoranom brenda Cerea očito je još jedno uspješno ljeto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.