Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nai 3.3 Coratina proglašena jednim od najboljih monosortnih ulja na svijetu na utjecajnom panelu dr. Gina Celletija

Istina br.1. Nema ulja u maslini. To nije kao kad cijedite naranču, da je bar tako jednostavno. Ako masline ne prešate na pravoj temperaturi, ako ne znate stvoriti pravi kontakt unutarnjeg i vanjskog dijela masline sačinjenih od vode i enzima, nećete dobiti ni kapi maslinova ulja. Ako enzimi ne odrade sve kako treba, nećete dobiti polifenole koji čine dobro ulje.

Istina br. 7. Ako vam je maslinovo ulje gorko, zahvalite onome tko vam ga je dao. Gorčina nije mana, već pozitivna karakteristika vrhunskog maslinova ulja. To je okus oleuropeina, jednog  od najzdravijih spojeva u maslinama.

Istina br.14. Dobro maslinovo ulje mora biti pikantno, što pikantnije to bolje. Zdrave masline daju zdravu pikantnost. Što ulje više peče, ima više polifenola, više antioksidanata, dugovječnije je i zdravije. 

Istina br. 11. Ako je okus, zašto ga zovemo aftertasteom? Arome ulja ne osjećate u nosu već na aftertasteu. Većina svih aroma koje osjetimo u hrani osjetimo u retronazalnim receptorima. Jezik osjeća slatkoću, slanost, kiselinu, gorčinu, umami, vrućinu, hladnoću i pikantnost. Sve ostalo u ulju prepoznaje nos. Mali mozak kreira hormonalni simulans na temelju vizualnog, s mirisanjem počinje puno iskustvo, a okus dolazi tek na kraju. 

Ovo su samo neke od 36 istina o maslinovu ulju dr. Gina Celletija, jednog od najvećih talijanskih autoriteta za vrhunska maslinova ulja, predsjednika panela na utjecajnim ocjenjivanjiam poput New York International Olive Oil Competition, Oil Chine i LAIOOC-a. 

Svake godine Celleti u Italiji okuplja panel stručnjaka na jednom od najstrožih ocjenjivanja u industriji vrhunskih ulja. Najbolje ocijenjena ulja ulaze u njegov godišnji izbornik Monocultivar Oil, elitnu listu najboljih od najboljih. Ove godine, na ocjenjivanju za izdanje 2025, jedino hrvatsko ulje među pobjednicima ocjenjivanja bila je Coratina Nai 3.3 Gorana i Nives Morović, vlasnika najljepšeg dalmatinskog hotela Ville Nai 3.3 na Dugom Otoku.

Coratina je proglašena najboljom u kategoriji ulja od maslina koje se zalijevaju drip sistemom, kap po kap, s jako visokih 9,6 bodova i s posebnim naglaskom na njenu aromatiku. Nai 3.3 ulja proizvode se u maloj uljari u sklopu Ville Nai, ukopanoj u brdo i okruženoj maslinicima, neki od kojih su stari čitavo stoljeće. Masline za Nai 3.3. uvijek se beru ručno i u jednom danu i prerađuju se doslovno odmah nakon branja. Nai 3.3 najnagrađivanija su hrvatska vrhunska ulja, prepoznatljiva po specifičnom karakteru koji spaja moćnu, intenzivnu aromatiku starih otočkih maslina s visokom elegancijom i balansom gorčine, pikantnosti i zelenih i voćnih nota. Nai 3.3. ulja vrlo su specifičan i jedan od najozbiljnijih proizvoda hrvatske gastronomije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.