Znamo da su se Japanci proslavili zahtjevnim, vrlo specifičnim zelenim čajevima poput matche i gyokura. Ali znamo i da su Japanci vjerojatno najveći mastori comfort fooda na svijetu, narod koji je otkrio umami i izmislio ramen.
Dosta od svog jedinstvenog osjećaja za okuse i utješnu, iscjeljujuću narav hrane Japanci su prenijeli su i na čajeve. Neki od najpoznatijih japanskih čajeva upravo su pristupačni, dopadljivi čajevi toplih orašastih okusa i mirisa, koje vole svi od male djece do konosera. Ikona takvih čajeva je genmaicha. Genmaicha je mješavina zelenog čaja i pržene smeđe riže, čaj koji doslovno ima okus tek pečenih kokica.
Genmaicha je najpopularniji japanski miješani čaj. Radi se od banche, starijih, odraslih listića iz druge berbe kakvi se koriste za jeftinije čajeve u koje se dodaje 50 posto pržene smeđe riže. Genmaichu često zovu i popcorn tea, ne samo zbog okusa nego zato što pržena zrna riže u genmaichi ponekad izgledaju kao kokice. Najbolja za genmaichu je riža za mochi zbog slatkoće, a najviše se koristi malo manje škrobna riža, također kratkog zrna, kakva se koristi za sushi.
Bancha ima puno više minerala od čajeva od mladih izdanaka i puno manje kofeina, pa se genmaicha može piti i navečer. Genmaiche su različite, mogu biti pune slatkastih aroma prženih žitarica, orašastih nota, umamija, sve do herbalnih, zemljanih i mineralnih nota. Iako ih poistovjećuju sa široko dostupnim jeftinijim čajevima, genmaiche se rade i s vrhunskim čajevima. U subotu smo probali genmaichu iz Shizuoke, jedne od najvećih i najprestižnijih japanskih čajnih regija, napravljenu od organske premium senche i parene smeđe riže koja je zadržala veseli okus kokica ali i eleganciju i svježinu senche, posebno na aftertasteu.
Veoma su popularne i hoji genmaiche koje se miješaju od hojiche i tostirane riže što daje najorašastije, najutješnije čajeve koji se uopće mogu kupiti, idealne za serviranje uz hranu ali i za dane kad samo želite ostati u krevetu. Hoji genmaicha izvrstan je čaj za oporavak.
Najfinije genmaiche rade se od gyokura i matche, najcjenjenijih i najskupljih japanskih čajeva, koji se uzgajaju u sjeni. Koncentriranom umamiju i prirodnoj slatkoći ovih čajeva odlično odgovaraju topli okusi pržene riže. Posebno su zanimljive matcha iri genmaiche, u kojima se miješaju sencha, matcha i tostirana riža. Ovi neonski zeleni, gusti, slatkasti čajevi krcati okusa i umamija imaju opsesivnu sljedbu. Budući da se ne zna kako je genmaicha nastala, prilijepili su joj standarnu priču da je nekom čovjeku u Kyotu slučajno upalo malo pržene riže u čaj pa je sve popio da ne baci čaj. Genmaicha je u mnogim kriznim godinama omogućavala Japancima da dulje piju čaj kad su bile nestašice, naprosto su ga pili s više riže.
Osim zaista neodoljivog okusa, genmaicha je jedan od najvažnijih japanskih čajeva iz zbog svojih hranjivih kvaliteta. Genmaicha je puna antioksidanasa, ima malo kofeina i gotovo ništa kalorija, djeluje protuupalno, smiruje i time pozitivno utječe na cijelo tijelo, lako se priprema (praktički je ne možete upropastiti) i jeftina je. Ako niste sigurni volite li zelene čajeve, genmaichu ćete sigurno zavoljeti. Među mlađom publikom Genmaicha je sve popularnija i s mlijekom, slično kao matcha latte i hojicha latte.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.