Berba 2024. u skoro svim hrvatskim vinogorjima bila je ekstremna. Prinosi su bili ekstremno mali. Berbe su počele najranije u povijesti, ljeto je bilo ekstremno vruće a kvaliteta grožđa ekstremno visoka. Što se potvrdilo na jučerašnjem kušanju mladih slavonskih vina, održanom u Smaragdnoj dvorani zagrebačke Esplanade.
En Primeur Graševine Croatica 2025. najuspješniji je dosad, barem kad je riječ o kakvoći vina. Beljska Vrhunska graševina iz 2024. apsolutno je impresivna. Galićeva lanjska Graševina voćna je i šarmantna, a ekstremno rano brani Sauvignon blizu izvanrednom.
Krauthakerov Zelenac opojno miriše, a Chardonnay i Graševina Iločkih podruma fino kombiniraju svježinu, voćnost i jače tijelo nego u ranijim berbama. Izborna berba graševine Antunović već je sad veliko vino. I neka starija i kompleksnija vina ostavila su vrlo dobar dojam, poput Graševine Zlatnog brda iz 2023.
Nas su posebno oduševili Superslavi kutjevačke braće Sontacchi. Riječ je o dugo maceriranim oranžima, cuveeu i graševini, koji se već sad prije buteljiranja ubrajaju u klasična vina svog žanra.
Najugodnije iznenađenje jučerašnjeg En Primeura bio je pak prvi klasični pjenušac erdutskog Royal Hilla, napravljen od 50 posto chardonnaya i 50 posto pinot noira. Poslije četiri godine odležavanja na kvascima, ovo izvrsno vino uvrstilo se u prvu ligu hrvatskih pjenušaca. En Primeur Graševine Croatice ponudio je vrlo mnogo razloga za optimizam.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.