Francuska kuharska reprezentacija pobijedila je u finalu Bocuse d’Ora, najvećem svjetskom kulinarskom natjecanju. Drugo mjesto osvojila je Danska a treće Švedska. Bocuse d’Or održao se, kao i uvijek, u sklopu Sirha sajma u Lyonu. Francuska se u napetom finalu vratila na vrh nakon ovom pobjedom vratila na vrh nakon što ih je na prošlom izdanju pobijedila Danska.
Kapetan francuske reprezentacije, 28-godišnji Paul Marcon, sin je poznatog francuskog chefa Regisa Marcona koji je na Bocuse d’Oru pobijedio 1995. godine. Finale je bilo toliko dinamično i napeto da ga je pratilo glasno navijanje publike koja je povremeno i skakala na noge.
Na Bocuse d’Oru natjecala su se 24 nacionalna tima. Imamli su četiri sata i 40 minuta da pripreme i posluže vrlo elaborirana jela, koja su ove godine morali napraviti na temu celera, hame i jastoga. Trideset minuta bio je rok za slaganje plata od glavnog jela i tri priloga, ove godine tema su bili srnetina, foie gras i čaj.
Bocuse d’Or, koji u gastronomskom svijetu nazivaju kuharskom olimpijadom, održava se svake dvije godine, a u finale dolaze timovi koji su prošli dvogodišnje kvalifikacije u 70 zemalja u cijelom svijetu. Na ovogodišnjem 20. izdanju natjecanja posebna je počast odana njegovu utemeljitelju, jednom od najvećih chefova svih vremena Paulu Bocuseu, koji je preminuo 2018.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.