Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuzi su u infarktnom finalu protiv Danske pobijedili na ovogodišnjem Bocuse d’Or u Lyonu

Francuska kuharska reprezentacija pobijedila je u finalu Bocuse d’Ora, najvećem svjetskom kulinarskom natjecanju. Drugo mjesto osvojila je Danska a treće Švedska. Bocuse d’Or održao se, kao i uvijek, u sklopu Sirha sajma u Lyonu.  Francuska se u napetom finalu vratila na vrh nakon ovom pobjedom vratila na vrh nakon što ih je na prošlom izdanju pobijedila Danska.

Kapetan francuske reprezentacije, 28-godišnji Paul Marcon, sin je poznatog francuskog chefa Regisa Marcona koji je na Bocuse d’Oru pobijedio 1995. godine.  Finale je bilo toliko dinamično i napeto da ga je pratilo glasno navijanje publike koja je povremeno i skakala na noge.  

Na Bocuse d’Oru natjecala su se 24 nacionalna tima. Imamli su četiri sata i 40 minuta da pripreme i posluže vrlo elaborirana jela, koja su ove godine morali napraviti na temu celera, hame i jastoga. Trideset minuta bio je rok za slaganje plata od glavnog jela i tri priloga, ove godine tema su bili srnetina, foie gras i čaj.  

Bocuse d’Or, koji u gastronomskom svijetu nazivaju kuharskom olimpijadom, održava se svake dvije godine, a u finale dolaze timovi koji su prošli dvogodišnje kvalifikacije u 70 zemalja u cijelom svijetu. Na ovogodišnjem 20. izdanju natjecanja posebna je počast odana njegovu utemeljitelju, jednom od najvećih chefova svih vremena Paulu Bocuseu, koji je preminuo 2018.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.