Dio aktualnog Theatriumova menija obilježava svojevrstan povratak tradiciji. Već smo pisali o klasičnoj carbonari, definitivno najboljoj u Hrvatskoj. A jučer smo u restoranu chefa Filipa Horvata, koji čak ni u siječanjski ponedjeljak predvečer nije bio prazan (dapače, imali su grupu Tajvanaca) probali Theatriumovu pašticadu, koja je naizgled također klasična i konvencionalna.
Uz nekoliko uspjelih inovacija. Prvo, Horvat koristi goveđe obraze, koji su imali upravo savršenu želatinoznu a čvrstu teksturu, i za koje gostu ne treba nož nego samo vilica. Drugo, umjesto krumpirovih njoka, Horvat pašticadu poslužuje s malim prženim nuggetima od rimskog njoka, što stvara atraktivan teksturalni kontrast.
Treće, duboki, gusti, tamni umak sjaji se, potpuno je gladak i impresivno ukusan. Filip Horvat uspio je skuhati pašticadu koja je elegantna i ispolirana kao boeuf bourguignon iz francuskih tradicijskih restorana s više od jedne Michelinove zvjezdice, a koja je zadržala prepoznatljiv karakter dalmatinske pašticade.
Nadamo se da su i Tajvanci jeli pašticadu i da će se, eto, na Tajvanu možda pričati o hrvatskom nacionalnom specijalitetu. Uz izvrsnu Theatriumovu pašticadu, finiju od velike većine dalmatinskih, pili snio crnu rioju Bosconiu tradicionalne vinarije Lopez de Heredia.
Bosconia Reserva, napravljena od 80 posto tempranilla s dodatkom garnache, mazuela i graziana, odležava pet godina u drvenim bačvama i bistri se isključivo svježim bjelanjkom. Buteljira se nefiltrirana i zaista se fenomenalno slaže s raskošnim jelima od crvenog mesa poput Horvatove pašticade.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.