Ganeum u Lovranu je, naravno, izvrstan već više od pet godina. Tu ne otkrivamo ništa novo. Svatko tko je barem jednom probao nekoliko jela iz Ganeuma zna da je riječ o zaista vrlo dobrom do odličnom restoranu. Međutim, Ganeum je u zadnjih dvije do tri godine napredovao na nekoliko polja, koja možda nije najlakše uočiti ako ne provodite puno vremena u restoranu.
Svakako najveće pojačanje jest bio dolazak chefa Jurice Obrola u kuhinju. Iako smo imali osjećaj da dva jaka karaktera poput Obrola i Benzije ne mogu dugoročno biti zajedno u kuhinji, njihova suradnja ušla je u već drugu godinu. Rezultati su megauspješni. Ovaj dinamični duo gotovo se savršeno nadopunjuje, od stilistike ublaživanja pojedinih iskrenih, ali ponekad negativnih instinktivnih refleksa.
Tako je Ganeum u zadnjih dvije godine dobio na konzistenciji kvalitete, odbacio poneke kvazi moderne tehnike i u potpunosti se fokusirao na čiste i prirodne okuse koji ističu bogatstvo mjesta u kojem se Ganeum nalazi. Ganeum dakle u trenutnoj fazi ne prati trendove na kvarnerskoj i općenito hrvatskoj gastronomskoj sceni. Benzia i Obrol ih postavljaju.
Taj učinak se postiže kroz nekoliko važnih elemenata: svježa namirnica, minimalna obrada namirnice u slučaju ribljih jela, visoko znanje u slaganju pojednih umaka i jela i poznata komunikativna jela koja pripadaju stilu Ganeuma. Vidjelo se to u našoj početnoj konverzaciji s gospodinom Obrolom u subotu navečer, kad je za naš stol stigao veliki pladanj impresivne ribe i još živih kvarnerskih škampa. “Nismo imali ribu skoro šest dana. Pojedini ribari nam jednostavno ne žele dati manje količine koje su nam trenutno potrebne,” rekao je Obrol, pa smo se dogovorili da probamo više manjih jela od ribe s ovala koji nam je prezentirao. “Nećemo previše obrađivati ribu, ako nemate problema s tim.”
I zaista, naša večera je započela s nekoliko sljedova sirove ribe, koja pokazuje kako se u zimskim mjesecima jede bolja riba nego u srcu sezone. Sirovi kvarnerski škampi koji su do prije nekoliko trenutaka veselo poskakivali na Obrolovom pladnju, sad su završili kao pozdrav iz kuhinje s tek nekoliko kapljica maslinovog ulja. Najbolja lokalna namirnica koja ne može biti svježija. Bolje od toga ne može.
Daljnji dokaz superiornosti namirnica Ganeum je pokazao u sashimiju od gofa s laganim ali perfektnim dodacima poput kreme od mrkve koja je s malo zelenog Tabasca dobila notu živosti, komplementarne izrazito dobrom umaku od limuna s Visa koje Ganeum trenutno ima u kuhinji. Najbolja tuna na Jadranu, ona generala Gotovine, također nije termički obrađena već je poslužena s pestom i Venere rižom koji su u dodali svjetline u tmurni dan kakvi more Primorsko-goransku županiju u posljednje vrijeme.
Limun s Visa vratio se u baršunastom umaku, zajedno s u sekundu točno skuhanom tjesteninom i iverkom, dok je glavno jelo pokazalo da Ganeum može proizvesti i moćne, zaista duboke okuse. Iverak sa šmrčcima sasvim sigurno spada među najbolja jela koja smo probali u Ganeumu. Smrčcima je društvo radio slojeviti umak na bazi sherrya i koštica Krauthakerova grožđa. Izvrsni završetak ribljih jela i demonstracija kreativne moći s osjećajem za okuse i teksture.
Probali smo još i carbonaru rađenu u kolutu Grana Padana, koja sasvim sigurno spada u dva ili tri najbolja jela s tjesteninom u čitavoj Hrvatskoj. Lemon tart je bio lagan i besprijekoran, a profiteroli vrhunski pripremljeni.
Ganeum spada među kvarnerska gastronomska blaga, restorane koji se ne umaraju već stalno lagano ali primjetno evoluiraju. Ostali segmenti poput servisa i vinske karte ostaju prvorazredni. Zanimljivo je i da Ganeum već nekoliko godina ima isti tim u servisu. Što je u današnjem restoranskom svijetu velika iznimka. Uz sirovu ribu pili smo biodimački Drappier, dok smo uz ostatak jela pili jedinstveni sauvignon austrijske obitelji Muster koja je čest gost u Ganeumu. Izvanrednu večeru za dvoje platili smo 190 eura.
Stari grad 5, Lovran
HRANA +4/-5 VINO 4 SERVIS +4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.