Prije više od četrdeset godina otac bi negdje u rujnu odlazio na tržnicu Kvatrić po vreće paprika babura i malih čvrstih krastavaca za kiseljenje. Mama je idućih nekoliko dana pripremala otopinu za kiselu zimnicu: stanom se širio miris zagrijanog octa pomiješanog sa šećerom, soli, zrnima papra, lovorovim listovima i grančicama kopra. Kiseli su krastavci bili nezamislivi bez svježeg kopra.
Svake su se jeseni, uz petnaestak kilograma paprika i barem pet kilograma krastavaca, kod nas doma u Rendićevoj kiselili ljuti i slatki feferoni, kao i miješane salate u koje se stavljalo sve i svašta: paprike, mrkve, krastavci, cvjetača, svježe zelje… U kasnim osamdesetima taj je jesenski ritual izumro, jer smo ukiseljeno povrće počeli kupovati u supermarketima. A zatim je nekako poslije rata izumrla i zimnica. Kod kuće smo još držali jedino kisele krastavce, ali njih se ionako više nije smatralo zimnicom nego gastronomskim dodatkom koji je neophodan cijelu godinu, i ukiseljene feferone jer volimo ljuto.
Okrugle kisele paprike, plosnati patišoni i raznobojne ukiseljene miješane salate trajno su otišle iz našeg gastronomskog vidokruga. Prije nekoliko dana u Mrkvici kraj Bužanove ulice vidjeli smo, i odmah kupili, teglu Miješane salate ekološkog OPG-a Drempetić iz Donje Stubice.
Drempetićeva teglica izazvala je blaži val nostalgije za hranom iz davnih vremena (premda je, budimo realni, hrana iz davnih vremena uglavnom bila mnogo gora od današnje hrane). No, Drempetićeva Miješana salata nije samo ugodan podsjetnik na dane bijelog šala Dinamova proljeća koje je počelo 21. veljače 1982. kad je Dinamo pred pedesetak tisuća ljudi u Maksimiru razvalio Zvezdu s tri nula; dvaput je zabio Zlatko Kranjčar, jednom Snješko Cerin.
Drempetićeva miješana salata, koja se sastoji od kupusa, mrkve, krastavaca i crvenih paprika, zaista je prilično ukusna, osvježavajuća, ima odličnu hrskavu teksturu i izvrsno funkcionira u ovo doba godine kad su tržnice monokromatske a svježe povrće u supermarketima beznadno bezokusno. Stoga Drempetićevu Miješanu salatu toplo preporučujemo, osobito uz pečenu govedinu, teletinu i svinjetinu, meso s roštilja, ali i uz plavu ribu. Mi smo ovu nostalgičnu salatu kod kuće obogatili s malo pikantne Salveline Bjelice i par zrna javanskog papra. Zagorski OPG Drempetić, koji nema ni web stranicu, česti je pobjednik raznih sajmova kisele zimnice. Osim u Mrkvici, njihove smo staklenke viđali i i Veronici.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.